Pichler: ”Det hände något i Sotji”

Foto: TOBIAS NYKÄNEN / BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Wolfgang Pichler, 63, får åka till OS i Sydkorea.

Nu kommenterar han glädjebeskedet – och Cas friande dom mot de ryska idrottarna.

– Det hände något i Sotji, säger förbundskaptenen till SVT Sport.

De ryska dopningsavstängningarna drabbade även Wolfgang Pichler, 63.

Tysken, förbundskapten för det svenska skidskyttelandslaget, var tränare för ryska landslaget under Sotji-OS 2014 och blev även han avstängd från OS i Sydkorea, innan den Internationella olympiska kommittén (IOK) beslutade att ge honom ackreditering.

– Givetvis är det ett positivt besked för både skidskyttelaget och så klart för Wolfgang själv. Vi är glada att ha honom med, sa Peter Reinebo, verksamhetschef för Sveriges olympiska kommitté, till Sportbladet i fredags.

”Jobbade med rena medel”

Wolfgang Pichler gläds åt beskedet.

Han gläds också med de 28 ryska idrottare som under torsdagen blev friade av Idrottens skiljedomstol (Cas) från brott mot antidopningsreglerna under OS i Sotji.

– Det känns bra, både för mig själv, och för alla ryska idrottare som frias, säger Pichler till SVT Sport.

Han har hela tiden hävdat sin oskuld och har också understrukit att de ryska idrottarna är felaktigt dömda.

– Det hände något i Sotji, men idrottarna var inte iblandande. Det fanns aldrig några positiva dopningstest då, och jag har inte medverkat till något olagligt. Vi jobbade med rena medel, och jag ville se fakta efter alla anklagelser, men fick aldrig se några, säger Pichler.

”Svårt att prestera på OS”

Den nya domen från Cas kan innebära att de friade ryska idrottarna kan få tävla i OS i Sydkorea, även om IOK slagit fast att Cas beslut ”inte innebär att de 28 idrottarna kan anses oskyldiga” och att de ”bara kan delta i Pyeongchang efter inbjudan".

– Jag tror att det blir svårt att prestera på OS. Det här har kostat mycket mentalt, och det blir tufft att förbereda sig så nära OS. Du ska vara riktigt stark om du klarar det. Men däremot tror jag att de är riktigt glada över att ha blivit frikända, det är man om man vinner i en domstol, säger Pichler.

Skidskyttets olika discipliner 00:59
ARTIKELN HANDLAR OM