Lasak höll för trycket

Publicerad:
Uppdaterad:

Allt är helt underbart

GÖTEBORG

Den slovakiske målvakten Jan Lasak varvar kanoninsatser med rena bottennapp.

I går var 23-åringen - som stundtals hånats - omöjlig.

När det gällde som mest.

- Det här är nog min bästa match någonsin, säger han.

Jan Lasak har just avslutat alla intervjuer med slovakisk media och han stannar upp för att ge Sportbladet sina tankar kring matchen.

Tack, hjälten! Jan Lasak gjorde sig omöjlig i straffavgörandet och tog alla Sveriges fyra straffar. Nu siktar slovaken på nya stordåd mot Ryssland.
Foto: SCANPIX
Tack, hjälten! Jan Lasak gjorde sig omöjlig i straffavgörandet och tog alla Sveriges fyra straffar. Nu siktar slovaken på nya stordåd mot Ryssland.

Han svettas fortfarande.

Han ler med hela ansiktet.

- Allt är helt underbart. Jag spelade som i ett rus. Konstigt, men jag kände hela tiden att det stod 0-0, att jag var omöjlig - trots att Sverige ledde med 2-0, säger Jan Lasak.

En lätt axelryckning och han fortsätter:

Johanssons miss avgjorde

- När Johansson (Andreas) hade öppet mål i förlängningen och han lyfte pucken i plocken blev jag säker: vi kunde inte förlora, säger Jan Lasak.

I sudden death - när Sverige skapade chans på chans - åkte han under ett reklamavbrott till det egna båset för att dricka. Han tog av sig hjälmen, drack och pratade med andremålvakten Rastislav Stana.

Och skrattade.

- Vi skämtade lite. Jag var hur lugn som helst, även om Sverige skapade massor just då, säger Jan Lasak.

Sedan blev det straffar och 23-åringen var helt omöjlig. Ulf Dahlén, Jörgen Jönsson, Markus Näslund och Magnus Johansson - Lasak tog allt.

- Vid det laget hade jag hur bra självförtroende som helst. Jag väntade på att skytten skulle göra första dragningen och sedan bara vara där på den andra, säger Jan Lasak.

- Samtidigt tror jag inte alla deras straffar var så bra.

Allvarligt talat, var du inte orolig någon gång?

- Jo, en gång, lite, det var när Sverige hade 2-0. Hade det blivit 3-0 skulle det ha varit kört. Det visste jag, även om jag inte ville tänka på det. I stället stod det 0-0 i mina tankar.

Jan Lasak är känd för att varva kanoninsatser med rena bottennapp. Inför matchen mot Tre Kronor skrev de slovakiska tidningarna om lagets svaga punkt - att Jan Lasak gjort två bra matcher på raken och inte kunde tänka sig att han var kapabel till en tredje.

"Vi nöjer oss inte med det här"

Men han var bäst.

- Har faktiskt känts rätt bra under hela turneringen. Samtidigt är det laget man ska tacka. Vi har ju helt underbara forwards, bra backar och härlig harmoni i laget.

Nu är vägen vidöppen för Slovakiens första VM-guld någonsin. Om det är något lag som ska slå hål på Rysslands täta defensiv så är det Slovakien.

- Vi nöjer oss inte med det här, utan vi ska försöka ta det sista klivet. Samtidigt vet vi att det blir svårt, Ryssland har ju av egen kraft tagit sig till final och mot Finland måste laget ha spelat bra.

Alla kameror har slocknat, men Jan Lasak står kvar och pratar med alla som ställer frågor.

Han står - trots att det nästan är mörkt i lokalen - i rampljuset.

De ödesdigra straffarna

Så sänkte Slovakerna Tre Kronor

Patrik Thorneus

Publicerad: