Hon vet hur jag blir glad igen...

SPORTBLADET

Skönhets-
drottningen är skidkungens stora stöd

VAL DI FIEMME

Norrmannen Thomas Alsgaard tackar flickvännen Ronnaug Schei för hans förvandling.

Svensken Mathias Fredriksson, 29, tackar sin Emma-Helena.

– Tur att hon är här. Utan henne vet jag inte hur jag kommit över smällen i premiären, säger han till Sportbladet.

Foto: Mathias Fredrikssons start i VM blev inte vad han hoppats på. Efter fallet på tremilen har världscupledaren haft god hjälp av flickvännen Emma-Helena Nilsson. Jag försöker styra in honom på annat, som inte handlar om skidåkning. Det brukar fungera , säger hon.

Det handlar om dopning på sitt sätt.

Efter Thomas Alsgaards överraskande guld på tremilen i onsdags sa förre norska förbundskaptenen Inge Bråten att Ronnaug Schei, 25, hade stor del i framgången.

– Halva guldet är hennes. Minst. Hon har funnits där hela tiden när Thomas haft det som jobbigast, förklarade Bråten.

Tjejen är på plats

I går – dagen efter Mathias Fredrikssons fall i masstarten – var det hans tur att rikta en speciell tanke åt sin käresta, fotomodellen Emma-Helena Nilsson, 28, som är på plats i Val di Fiemme och följer tävlingarna från åskådarplats.

– Det gör ont i hjärtat när det händer sådana här saker och det känns skönt att kunna hjälpa till, säger Emma-Helena Nilsson.

Efter fallet på favoritdistansen – som kan ha kostat honom guldet – var Mathias Fredriksson fruktansvärt besviken. Ledsen och förbannad åkte han tillbaka till svenskhotellet och det sista han ville se var ett par skidor.

Än mindre fundera på dagens lopp.

– Jag var så less på allt att jag inte ens brydde mig om att åka bort mjölksyran från kroppen. Det var liksom inte läge för det. Och det är klart att jag var förbannad. Chansen fanns ju, säger Mathias Fredriksson.

”Han var apatisk”

Emma-Helena Nilsson konstaterar:

– Han var nästan apatisk och levde liksom i sin egen lilla värld. Då gäller det att försöka få honom att tänka på annat. Men det är givetvis inte lätt.

Hon har varit med förr. Mathias och Emma-Helena träffades i skidspåren – redan som juniorer – och bor numera i Östersund och Umeå.

– Ja, det är väl inte första gången hon får rycka in. Emma-Helena vet exakt vilka knappar hon ska trycka på för att få mig glad igen, säger Mathias Fredriksson och skrattar.

Och fortsätter:

”Har fler chanser”

– Hon gjorde rätt den här gången också och faktisk, jag har kommit över det mesta. Visst är jag besviken efter missen, men jag ser framåt i VM. Det kommer fler chanser.

Emma-Helena har sina knep och förklarar att det viktigaste av allt är att få Mathias att helt koppla bort skidåkningen.

– Han brukar skälla på mig, men jag försöker styra in honom på annat, som inte handlar om skidåkning. Det brukar fungera. Jag tror det är viktigt att ha någon att bolla idéer med när det händer tråkigheter, säger Emma-Helena Nilsson.

Nu måste det bli succé för Mathias i fortsättningen. I dag, efter tävlingen, reser Emma-Helena till Milano och därifrån fortsätter hon till Karibien.

– Tyvärr, jag älskar Italien och speciellt när vädret är som nu. Dessutom skulle jag gärna ha följt Mathias i alla tävlingar, men jag har också ett jobb att sköta, säger Emma-Helena Nilsson.

Missen lämnar Val di Fiemme.

Hon hoppas att det ändå ska bli en fullträff i VM för världscupsledaren Mathias Fredriksson.

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM