Borta bäst för GIF Sundsvall

SPORTBLADET

Skrällvann borta över Malmö FF

MALMÖ

Borta är bäst för Sundsvall.

2-0 mot Malmö i fotbollsallsvenskan var Sundsvalls femte raka utan förlust på bortaplan.

- Ganska märkligt. Förra året tror jag att vi vann en match på bortaplan, säger målvakten Fredrik Sundfors.

Sundfors var matchens huvudfigur.

Dels höll han nollan, dels var det hans långa utspark som bäddade för Mattias Thorsells 1-0-mål - ett mål som inte stärkte Malmömålvakten Lee Baxters aktier i kampen med nye Mattias Asper. Baxter kom sent ut och Thorsell nickade in bollen.

Framför allt under första halvlek var Sundfors en levande vägg när Malmö radade upp målchans på målchans. Malmö hade åtta lägen. En gång var Sundfors överspelad men då räddade ribban hans nolla.

- Jag kom jättebra in i matchen. Fick göra några ingripanden direkt. Sedan flöt det bara på, säger Sundfors - som hållit nollan i fyra av de fem bortamatcherna.

Bäst i år

- Det här var nog min bästa match för året. Jag har varit stabil hela året men inte fått den där pricken över i:et. Det fick jag i dag och det är viktigt för självförtroendet, säger Sundfors.

Topplaget Malmö borde också ha varit fullmatat med självförtroende efter fem raka segrar som fört laget upp till en andraplats.

Men det mesta gick snett på söndagen.

- Sundsvall fick två lättvindiga mål. Det förstör matchen för vår del. Tycker ändå att vi spelade ganska bra, säger Malmös tränare Tom Prahl och bygger sitt påstående med statistik:

- 43 gånger hade vi kontroll på bollen på sista tredjedelen av planen medan Sundsvall bara hade det 23 gånger. Vi hade 15-4 i målchanser. Det gör man normalt tre-fyra mål på, säger Prahl.

Sviten sprack

Malmö fick ett gyllene läge fyra minuter in i andra halvlek när Sundsvallsbacken Mats Barkemo fick sitt andra gula kort och visades ut.

Men fem minuter senare gjorde Sundsvall 2-0 på straff. Mattias Thorsell vann en duell med Malmöbacken Mikael Roth och Roth tvingades dra Thorsell i armen. Thorsell slet sig ändå loss och sköt men Lee Baxter räddade.

Då kom domaren Stefan Johannessons signal för straff.

- Ska han blåsa ska han göra det direkt, säger Mikael Roth.

Efter 0-2 gjorde Tom Prahl två byten och ändrade taktik till 3-4-3. Det blev ett bastant tryck mot Sundsvallsmålet där skyttekungen Peter Ijeh var närmast att spräcka Sundfors nolla.

- Jag har aldrig varit med om att vinna mer än fem matcher i rad under hela min karriär så det var inte helt oväntat att sviten sprack, säger Tom Prahl.

Allsvenskan söndag

TT