Sonen och pappan dog – gör ändå sitt livs säsong

”All smärta kom över mig på en och samma gång”

Foto: Thearon W. Henderson / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
SPORTBLADET

Han är en unik idrottsman som kombinerat spel i NFL med OS och VM i längdhopp.

Nu har han gjort sitt livs bästa säsong, samtidigt som han har haft sitt livs värsta höst.

– Det har hänt mycket i år. Min ofödda son dog och min biologiska far gick bort. Men inget har fått påverka mitt spel, berättar Marquise Goodwin, 27.

Foto: Marcio Jose Sanchez / TT / NTB Scanpix

Det var i mitten av november, bara timmar före matchen mot New York Giants, som Marquise Goodwin och hans fru Morgan fick det hjärtskärande beskedet. Deras ofödda son hade dött i magen.

– Vi grät. Det var svårt att ta in. Jag var i 19:e veckan, nästan halvvägs där, berättar Morgan för People Magazine.

Morgan uppmuntrade ändå Marquise att åka till San Francisco 49ers hotell och spela matchen. Han hade inte sovit någonting på hela natten, men gjorde sedan ett av sitt livs bästa matcher.

– Helt seriöst, enda anledningen till att jag klarade mig genom den matchen var tack vare min tro på Gud. Jag och min fru bad och hon uppmuntrade mig att åka och spela. Hon lyfte upp mig och hjälpte mig att bli redo för matchen, säger Marquise Goodwin.

Efter en touchdown satte han sig ner på knä och bad för Marquise Jr.

– All smärta som jag känt kom över mig på en och samma gång. Det var inget som jag hade planerat. Om du förlorat något som du ville ha mer än någonting annat, någonting du väntat dig eftersom du du kunde se det utan att se det, så kan du förstå hur jag kände mig i den situationen. Att göra en touchdown och hjälpa mitt lag att vinna en match var en stor händelse i mitt liv. Det är ett ögonblick som jag kommer att komma ihåg för alltid, eftersom det inte ens var säkert att jag skulle vara på matchen och då hade det aldrig hänt. Ingen skulle ha känt till den här berättelsen och vi kunde inte ha hjälp oss själva och andra som också sörjer, berättar Marquise Goodwin.

Familjen bestämde sig för att dela sin historia på sociala medier för att hjälpa andra och fick stort stöd och uppslutning.

Bara en månad efter tragedin så gick även Goodwins pappa bort. Dagarna efter gjorde han karriärens bästa match mot Tennesee Titans när 49ers vann tredje raka. Goodwin hade totalt 124 yards. Nu är han på väg mot en säsong över 1000 yards – något få hade trott inför.

– Han har varit otrolig. Han har gått igenom enormt mycket och har tagit stort ansvar även i laget när Pierre Garcon skadades. Ni ser det på planen, vi ser det på träningarna. Han har utvecklats till ett riktigt proffs, säger coachen Kyle Shanahan.

Foto: ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
Goodwin i OS-finalen i Londo 2012.

Marquise Goodwin är en mycket speciell atlet. Han är nämligen en extrem talang även i längdhopp. Han stora dröm är att vinna både ett OS-guld och en Super Bowl. Han pratar om det som att han har ett uppdrag, ett kall.

2012 kvalade han in till OS i London med ett hopp på 8,33 – en längd som faktiskt hade räckt till guld i mästerskapet. I finalen slutade han på en tionde plats med 8,11.

I fjol vann han Diamond League-tävlingen i Birmingham med 8,42, men misslyckades ändå att kvalificera sig till OS i Rio efter att bara ha hoppat 8,25 i OS-kvaltävlingen.

Han riskerade under den perioden inte bara sin hälsa utan även ett välbetalt kontrakt med Buffalo Bills.

– Många undrar frågar: Varför gör du det här? Tänk om du skadar dig? Men jag måste acceptera konsekvenserna i så fall, och jag är redo att göra det, säger Goodwin.

2017 skrev han ett tvåårskontrakt med San Francisco 49ers värt cirka 50 miljoner kronor. Även om årets säsong är slut har de en ny lovande startande quarterback, en vass coach och talangfulla spelare runt, som Marquise Goodwin, som kan räcka långt i jakten på en titel framöver.

2020 i Tokyo är nästa chans att ta det där hett efterlängtade OS-guldet i längdhopp.

– Vem vet. Om Gud ger mig möjligheten så kommer jag ta chansen, säger Goodwin.

Och efter att ha förlorat en son drömmer han vidare om en familj tillsammans med frun Morgan.

– Man får aldrig sluta tro. Belöningen kommer vara större än smärtan.

Källor: ESPN, New York Times, Bleacher Report, People Magazine, Wikipedia.

ARTIKELN HANDLAR OM