Anrell: Landskampen är obscent tråkig

Efter att ha sågat reklamen av TV3:s program Landskampen lovade Lasse Anrell att ha en åsikt om själva programmet också. Men det blev inte direkt några lovord som han öste över programmet där svenska och norska elitidrottare gör upp i olika grenar. Snarare tvärtom.
SPORTBLADET

Dags för Sveriges äldsta och mest prestigefyllda mediapris.

Dags för Kent Finell-priset.

Dags att titta närmare på TV3, Svenska Dagbladet, Foppa, Per Elofsson och alla andra kalkoner.

Jag lovade producenten för Landskampen i TV3 att ha en åsikt om själva programmet efter min sågning av reklamen häromveckan.

Han mejlade och var lite sur.

Så jag tittar – men jag blir förbanne mig inte gladare av det. Snarare tvärtom.

– För nationens heder, hetsar speakertexten, det är en gammal fin TV 3-upphetsning. Luktar Åke Unger lång väg. Hockey-VM. Men det är mer Åke Unger än riktig tv. Mer trams än Mästarnas mästare, om man säger.

Mördande ointressant

In kommer nån som heter Jon Olsson. Vem är det?

Per Elofsson tittar på ett parti bordshockey. Det är mördande ointressant.

Programledarna säger ”Nu kör vi” 97 gånger.

Per Elofsson slår en okänd norsk brud. Det är nästan obscent tråkigt.

Foppa hissar en flaggstång. Jag tänker att det hade till och med varit mer spännande att se honom knyta en skridsko... ja, betydligt mer spännande, faktiskt.

Foppa behandlas som något slags gud av de andra. Lite kladdigt, så där. Come Back Kid är faktiskt en människa.

Jag vet för jag har träffat honom. Han avskyr när man behandlar honom som ett väsen.

Det enda jag saknar är dvärgar.

Varför har de inga dvärgar i Åre? Dvärgar som gör tummen upp och går omkring med nycklar på en ring? Renée hade funkat bättre med nycklar. Nu kör vi.

Vad hände mer? Foppa drog en kälke och spelade en match hockeyzzzzpel. För nationens heder. Bah.

Men musiken var bra. Det var den.

Jag kollar statistiken. 611 000 såg första programmet.

434 000 såg det när Foppa var med.

Ras, alltså. Trots Foppa, trots att TV 3 gjort trailerreklam för programmet i varenda paus – jag har sett mycket TV 3 senaste tiden eftersom jag torskat dit på ”2 1/2 män” och jag har sett tusen trailers för Landskampen. Det kändes som om jag var proppmätt innan programmet ens börjat.

Dåligt, alltså. Det bästa var att Foppa drog in ett par hundratusen som han kunde skänka till ungdomshockeyn i Övik.

Vann inte Kent Finell-priset

Programmet var nominerat till Kent Finell-priset. Men det vann märkligt nog inte. Det fanns bättre.

Årets vinnare är... trumvirvel... Svenska Dagbladet.

Kent Finell-prisets jury sammanträdde på restaurang Blues i Globenområdet i går eftermiddag och efter fyra timmar var segraren klar och den fick den här motiveringen:

”Stor stilkonst och stor självironi blottlades likt en frilagd nerv när Svenska Dagbladet häromdagen publicerade de här elektriska orden under rubriken ”Rättelse”. Stramare har aldrig den gamla fina Östermalmsdiktafonen valt sina ord. Elegantare har man aldrig tidigare sågat en av sina främsta profeter, mera självmedvetet har man aldrig någonsin ryckt fjädrarna av sin egen bror Duktig. Så här föll de fjäderlätta, men blytunga orden på sidan två:

”I recensionen av Joyce Carol Oates roman Lilla himlafågel har artikelförfattaren gått vilse i intrigen. Enligt ett stort antal läsare som hört av sig ska det vara så här:

Den mördade heter Zoe Kruller (inte Zoe Diehl). Hon hittas av sin son Aaron och inte sin dotter (hon har ingen dotter). Hennes före detta man är Delray Kruller (inte Vietnamveteranen Eddy Diehl, som alltså inte är exmaken utan den tvåbarnspappa som haft ett förhållande med Zoe och av den anledningen blir misstänkt, men ej fälld för brottet). Det är Eddy Diehls dotter Krista som är berättare i första delen av berättelsen (inte Zoes dotter).

Mats Gellerfelt beklagar och hälsar att det tyvärr gick för långt mellan läsningen och skrivandet.” Kent Finell-akademin undrar om det inte dessutom gick lite för kort tid mellan synapsen och skrivreflexen, mellan dikten och verkligheten, mellan tanken och flykten.

Kul blev det hur som helst. Skitkul.

Grattis Mats. Grattis Svenskan.”

Såg Elfsborgs match i Algarve och laget såg ju ut att hålla högt allsvenskt tempo – redan nu. Bäva månde träskbönderna i allsvenskan.

Apropå Finell: jag har sett nya Åsa-Nisse-filmen. Den var inte bra.

Djurgårdens matcher på Hovet skakas av att det springer omkring levande råttor på golvet vid ena långsidan. Mitt bland åskådarna.

Gnagare ska djurgårdare akta sig för.