Haparanda-Tornio ramlar ur elitserien

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Haparanda-Tornio förlorade mot Edsbyn – och hoppet om ett nytt kontrakt.

Efter två säsonger tvingas norrbottningarna lämna bandyns elitserie.

– Är inte grunden bra faller huset förr eller senare, säger spelande tränaren Jukka Ohtonen.

HT-Bandy gjorde stor succé som nykomling förra vintern, och utmanade då Broberg om den åttonde och sista slutspelsplatsen.

Den finsksvenska klubben samlade ihop totalt 27 poäng – vilken kan jämföras med säsongens skörd på 13.

Ledde med 2–1

I kväll, mot Edsbyn i Dina Arena, kom vinterns 17:e förlust, och den i särklass tyngsta.

Haparanda-Tornio ledde med 2-1 efter drygt 20 minuters spel, men sedan kom både Edsbyn och verkligheten ikapp norrbottningarna.

– Det var inte vår dag, inte vårt år. Vi gjorde ett försök och gjorde en bra första halvlek, men sedan blev det för stora ytor, säger Jukka Ohtonen.

Hemmalaget vann till slut med klara 7-2. Eftersom HT-Bandys enda räddningsplanka, Vänersborg, samtidigt besegrade Tillberga med 5-2 blir det spel i allsvenskan nästa säsong.

– Vi räknade inte med att få någon hjälp, var säkra på att Tillberga skulle förlora. Det gäller att klara sig själv. Vi har levt länge med trycket, så för oss kommer det här inte som någon överraskning, säger Ohtonen.

48-åringen skulle ha koncentrerat sig på tränarrollen i år, men skadeeländet tvingade fram en comeback.

Det är inget Jukka Ohtonen ångrar i dag.

”Mycket bandykultur”

Evighetsmaskinen kan tänka sig att fortsätta som spelande tränare i allsvenskan.

– Jag hoppas att det blir en satsning, för det finns mycket bandykultur i Haparanda och Tornio. Nu är det viktigt att bygga en bra grund, för det gick lite för fort när vi gick upp. Ja, grunden har varit lite för dålig, säger han.

I kampen om den sista slutspelsplatsen är det fördel Västerås, som spelade oavgjort mot Sandviken (4-4) samtidigt som Vetlanda (4-14 mot Villa-Lidköping) och Kungälv (3-7 mot Bollnäs) förlorade sina matcher.

Västerås har nu en poäng till godo på konkurrenterna och möter superjumbon Boltic i den sista omgången, som spelas på fredag.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy