”Ingen kommer att slå Maria PH”

SPORTBLADET

Anja tror på svensk seger

Foto: Foto: Bildbyrån
Anja tror på lagkompisen.

Garmisch. Snön är gropig och liknar den svenska på våren.

Det är huvudargumentet som gör att Anja Pärson är bombsäker inför Maria PH:s slalom:

– Ingen kommer slå henne, säger Anja.

Maria Pietilä Holmner kom till VM utan prestationsmål. Som alltid talade hon om ”två bra åk” inför slalomen, medan tränaren Rudi Soulard sa ”hon siktar på pallen”.

Anja Pärson följer tävlingarna hemifrån Sverige. Men med all sin analysförmåga ser hon ändå bara en förväntad utgång av dagens slalomtävling.

– Håller hon bara nerverna så vinner hon. Det är ett hang för henne. Hon har alla möjligheter och i den här snön åker hon väldigt bra. Ju gropigare det blir desto bättre blir hon. Är hon bara med inför andra åket så är hon starkast, säger Pärson.

Tror på lång karriär

De två pratar mycket ofta om hur Maria PH ska hantera att hon på ett år bytt från världstoppen i storslalom till absoluta eliten i slalom. Anja Pärson försöker intala henne att hon snart är bäst i båda.

– Slalom är en gren som hon är mycket mer avslappnad i, vilket gör att det går bra. Men Maria kommer att fortsätta vara i världstoppen fem-sex år till, det tvivlar jag inte på, säger hon.

”Kan vara snabbast”

Trots Anjas ord tonar Maria PH ner förväntningarna.

– Jag känner mig inte som en favorit. Men om man kollar på resultaten som jag har gjort så har jag bevisat att jag hänger med och kan vara snabbast också. Så jag tror inte att man ska räkna bort mig, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint