Fuskare ska avslöjas - med hjälp av ny metod

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

”Plasten i väggarna på påsarna avslöjar bloddoparna”

Finländaren Mika Myllylä, till höger, är en av de skidåkare som åkt fast för bloddopning genom åren.
Foto: VG
Finländaren Mika Myllylä, till höger, är en av de skidåkare som åkt fast för bloddopning genom åren.

OSLO. Två dagar kvar till VM – då hävdar den danske läkaren Rasmus Damsgaard att det finns en ny revolutionerande metod mot bloddopning.

De fuskare som använder sitt eget blod kan för första gången i skidhistorien åka fast.

– Plasten i väggarna på påsarna avslöjar bloddoparna, bekräftar professor Inggard Lereim, VM:s medicinske chef för VG.

Det är den norska tidningen VG som i dag avslöjar de nya uppgifterna.

Rasmus Damsgaard är en centralperson i det antiodopningarbete som Internationella skiförbundet (Fis) bedriver och har en nyckelposition under skid-VM. Han hävdar att man nu har en metod för att avslöja de utövare som dopat sig med sitt eget blod. Med den nya tesmetoden kan man påvisa plast i urinen.

”Kommer avslöjas”

Inggard Leireum, skid-VM:s medicinske chef, bekräftar sin danska kollegas avslöjande och påpekar att det är ett stort framsteg i antidopningsarbetet.

– En ny stor landvinning ser dagens ljus i detta världsmästerskap. Plasten i väggarna på påsarna avslöjar bloddoparna. Vi har andra metoder som givit indicier. Nu kommer de att avslöjas, säger han till VG.

Det är ett känt problem som nu verkar få sin lösning.

Spår av plast

– Bloddopning är en metod som funnits till och från i sporten sedan 1947. Utövare tappar sitt blod, skiljer ut och fryser ner de röda blodkropparna och för tillbaka blodet lite före en tävling. När Epo kom försvann bloddopning men efterhand som vi lärde oss och spåra de konstgjorda ämnena fick bloddopningen ränessans, säger Damsgaard till VG.

Vad händer om utövarna bevarar blodet i något annat än platspåsar?

– Om blodet ska förvaras i glas så kräver det en glaskvalitet så långt från vad som finns i dag att jag tvivlar på att det är möjligt.

Rune Andersen, chef för harmonisering av regelverket på den Internationella antidopningsbyrån Wada, kan inte bekräfta för VG om analysmetoden kommer att användas under skid-VM.

Men han säger att själva metoden att finna spår av plast från de påsar som använts vid överföringen av eget blod är något som Wada jobbar med.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN