”Detta är nyckeln till min karriär”

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Årets säsong avgör Ericssons F1-framtid

Det är upp till bevis.

Nu ska Marcus Ericsson avgöra sin framtid:

– Detta år är nyckeln till min karriär, säger han.

Svensken hade stora förhoppningar inför debutsäsongen i GP2, men det slutade med en seger och många besvikelser efter tunga kval. Trots det har han i år lyckats få en plats i ett bra team, iSport och nu är det upp till bevis.

För den som vill till F1 måste prestera och ta en topplacering under andra året.

För den som lyckas först på sitt tredje försök anses vara passé.

– Det är otroligt viktigt att jag bevisar att jag kan prestera i år, säger Marcus Ericsson.

– Jag ser fram emot det och jag ser bara möjligheterna. Det var en liknande situation när jag körde Formel 3 i Japan 2009, då var jag också piskad att göra bra resultat andra året för att ta mig vidare och det lyckades jag med över förväntan.

”Jag måste prestera”

Då vann han mästerskapet i Japan, körde framgångsrikt i det brittiska mästerskapet och tog pole position i det prestigefyllda stadsloppet i Macao.

– Det känns som om jag varit i den här situationen många gånger, att jag måste prestera för att ta mig vidare och jag har alltid klarat av det, säger 21-åringen.

Precis som vanligt är det ett tufft startfält, där finns bland annat Ferraris juniorförare Jules Bianchi och den före detta mästaren Romain Grosjean som redan kört F1.

– Konkurrensen är så hård att om man gör någon miss med inställningarna av bilen blir man 16–17:e man i stället för topp tre, säger Marcus Ericsson.

– Samtidigt är det otroligt inspirerande att få köra i serien som är det sista steget innan F1.

Årets försäsong har varit rörig eftersom oroligheterna i Bahrain stoppade två av tävlingarna i GP2 Asia, men trots det är Marcus Ericsson nöjd med sina förberedelser.

”Kan mycket bättre”

– Jag är otroligt laddad och vill sätta mig i bilen och köra, nu. Det ska bli så skoj att visa att det inte var mitt rätta jag som syntes förra säsongen. Jag kan så mycket bättre, säger han.

– Det var jobbigt både mentalt och resultatmässigt. Det är viktigt att man presterar för minnet är kort i den här branschen och ett par missar kan skada hela karriären. Nu har jag fått chansen igen och jag ska bevisa att jag är så otroligt mycket bättre än vad som synts tidigare.

Första chansen får han i eftermiddag, då avgörs kvalet till morgondagens GP2-premiär i Turkiet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

GP2