Så minns vännerna ”Hammaren”

Ulf ”Tickan” Carlsson

SPORTBLADET

Ulf ”Tickan” Carlsson, 50, EM-guld i lag 1980, VM-guld i dubbel 1985 förbundskapten under många år.

– Han betydde allt för mig i början av min karriär. Han var förbundskapten och satsade på mig och ”Äpplet” trots att vi kanske inte var redo för den nivån. Men när vi vann lag-EM 1980 hade vi varit med ett tag och det var därför som vi lyckas vinna.

– Jag kommer att minnas honom med stor saknad, det känns tomt att han inte är med oss. Han var en stor

förebild för mig, både som spelare och person.

Stellan Bengtsson

Stellan Bengtsson, 59, VM-guld i singel 1971. Vann VM-guld tillsammans med ”Hammaren” i dubbel 1973.

– Vi levde oerhört tätt inpå varandra under många år när vi var ute och tävlade men jag tror aldrig vi var osams, trots att det var saker som vi tyckte olika om. Musik till exempel, han lät mig spela min musik när vi bodde ihop. Jag hade med mig bandspelare och ibland lät det för jävligt (skratt). Då kunde han i och för sig säga åt mig att sänka.

– Det är sorgligt att han inte är med oss längre. Han var en verkligt stor spelare och ett föredöme som person. Man kunde alltid lita på Kjell, han stod alltid för det han sa. Han var rolig också, han hade en torr humor. Vi skrattade mycket tillsammans.

Jörgen Persson

Jörgen Persson, 45, VM-guld i singel 1991, EM-guld 1986. Två EM-guld i dubbel.

– Kjell och Stellan var anledningen till att jag började spela. När de härjade runt som värst så ville jag bli som dem. När jag var nio-tio eller så kom Kjell till min klubb och tränade. Det var hur stort som helst för mig.

– Han var en fantastisk människa som var positiv, glad, kul. Vi brukade träffas på idrottsgalan, det var alltid trevligt. Han representerade alltid fair play och det har

påverkat mig mycket.

Mikael ”Äpplet” Appelgren

Mikael ”Äpplet” Appelgren, 50 år, VM-guld i singel 1983, tre EM-guld i singel.

– Han var ju idolen när man började lira, han och Stellan var de som gjorde att man började spela. Han var landslagsledare för mig när jag var junior och senior. Det här känns väldigt tungt.

– Han var en av de största idrottsmännen på 60- och 70-talet, han vann fruktansvärt mycket. Det var han som gjorde att bomben kom inom pingis. Jag är född 61 och minns inte allt, men han var mycket folkkär, en riktig gentleman. Han var rolig att prata med, lätt att ha att

göra med.

Erik Lindh

Erik Lindh, 47, flerfaldig VM- och EM-mästare i dubbel och lag.

– Jag fick träna med honom första gången när jag var 13-14 år, han var en riktig legend och jag en lovande tonåring, det var hur stort som helst.

Sedan hade jag honom som tränare

i mitt första mästerskap 1980. Just nu känns det tomt, fruktansvärt tråkigt.

– Kjell var en stor idrottsman och körde alltid med fair play. Han gav bort poäng när det var kantbollar, det är hans förtjänst att vi svenskar har haft så bra

upp­trädande genom alla år. Det är få idrottsmän som varit så.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bordtennis