Robert Laul: Agera, Sverige – försök flytta matchen

SPORTBLADET

Sverige bör snarast möjligt ansöka om att flytta matchstarten mot Holland från 20.00 till 20.15, ja kanske till och med till 20.45.

I ett större perspektiv är olika avsparkstider ett problem för Europeiska Fotbollsförbundet, Uefa, att lösa inför framtida mästerskapskval.

I artikeln här intill bekräftar landslagschefen Lars Richt att svenska landslagsledningen är medveten om att avsparkstiderna i sista kvalmatcherna på tisdag skiljer på ett sätt som kan påverka vilka länder som till slut går till sommarens fotbolls-EM.

Under 15 minuter har till exempel Danmark och Portugal chansen att spela på resultatet i Sverige–Holland.

1982 – ett skräckexempel

Här pratar vi inte om någon akademisk kvart utan om en kvart som i värsta fall kommer föra tankarna till skräckmatchen mellan Västtyskland och Österrike i VM 1982 där Horst Hrubesch gjorde 1–0 efter elva minuter, sedan turades lagen om att rulla boll på egen planhalva tiden ut. Förutsättningarna var att Västtyskland var tvungna att vinna, Österrike kunde förlora med ett mål, i så fall skulle båda lagen gå vidare på Algeriets bekostnad.

Efter skandalen – en av VM-historiens största genom alla tider – ändrades så att sista två matcherna i respektive grupp alltid startar samtidigt.

2004 var Sverige inblandade i det så kallade ”due due”-mötet mot Danmark där båda lagen var klara för kvartsfinal vid 2–2. Efter en svängig och dramatisk historia kvitterade Mattias Jonson till just 2–2 i 90:e minuten, under tilläggstiden hade Sverige bollen på egen planhalva medan Danmark tittade på från sin. Konspiratoriska italienare var förtvivlade, de gjorde sitt mot Bulgarien och hade tagit kvartsfinalplatsen om Danmarks 2–1 stått sig.

Då: samma avspark

Men matcherna startade alltså samtidigt.

Till skillnad från tisdagens EM-kval.

Uefas enda krav är att matcher i samma grupp ska starta samtidigt. Men genom möjligheten att avancera som bästa grupptvåa påverkar grupperna i allra högsta grad varandra.

Enligt Uefa är det av praktiska skäl för svårt med en gemensam avsparkstid eftersom det handlar om olika tidzoner (skiljer fem timmar mellan Irland och Kazakstan).

Sitt inte tyst, Sverige

Det svaret kan Sverige inte stillatigande acceptera när en EM-plats finns i potten. Ju tidigare Sverige lämnar in en välunderbyggd ansökan om att få flytta fram sin avsparkstid till 20.15, desto bättre av respekt för sändande tv-bolag och arenapubliken.

Situationen kompliceras ytterligare om Tjeckien skulle besegra Spanien på fredag och blanda sig i bästa grupptvåa-racet. Deras avslutande tisdagsmatch mot Litauen har avsparkstid 20.45...

Agera, Sverige!