Förvandlade 14 000 kr till 14 miljoner – på tre veckor

SPORTBLADET

Viktor "Isildur1" Blom berättar om genombrottet

BAHAMAS. Han är hemligheten som gäckat pokervärlden i över ett år – "Isildur1" som kommit ut som svenske Viktor Blom, 20.

Nu berättar han om hur han gick från ingenstans till världseliten och spel som omsätter miljarder på mer eller mindre nolltid.

– Jag gick från 14 000 kronor till 14 miljoner på tre veckor, säger han.

Foto: pokerstarsblog.com

Avslöjandet av den 20-årige svensken Viktor Blom som legendaren "Isildur1" under Pokerstars Caribbean Adventure (PCA) på Bahamas är den största nyheten i pokervärlden på väldigt länge. Och på grund av det extrema medietrycket har ynglingen från Ed stoppats från att göra några som helst intervjuer, förutom en introduktionsintervju med sponsorn Pokerstars officiella blogg.

Förlora tiotals miljoner

Där ger han dock flera värdefulla insikter till sin kometkarriär, bland annat hur han från mer eller mindre ingenstans började utmana hela världseliten, spelare som Phil Ivey. Tom "durrrr" Dwan och Patrik Antonius, i legendariska matcher som omsatte miljarder och där han kunde förlora tiotals miljoner på en dag.

– Jag började spela poker som 14-åring och i början var det bara med mina vänner, på skoj, säger han.

Som 18-åring, innan det stora genombrottet, började han spela på nätet. 15 timmar om dagen och i början var det på den blygsamma nivån .50/$1. Men insatserna blev väldigt snabbt väldigt mycket högre.

Extremt aggressiv

– Jag satte in 2 000 dollar (14 000 kronor) på pokerkontot och inom tre veckor hade jag två miljoner dollar (14 miljoner kronor), säger han.

Och även när Viktor Blom började ta sig an de allra största gick det väldigt bra till en början. Hans extremt aggressiva och orädda spelstil passade perfekt till Heads-up No Limit Hold'em, en spelform där han sannolikt är bäst i världen, och miljonerna bara växte.

Det tog därför inte lång tid förrän de flesta valde att bara ställa upp mot "Isildur1" om spelet var PLO, ett spel han inte behärskar lika bra.

30 miljoner på en dag

Förlusterna började komma och var ibland vansinnigt stora. Kulmen kom den 8 december 2009 när han förlorade 4,2 miljoner dollar, 30 miljoner kronor, mot Brian Hastings.

– Jag har haft några tuffa dagar. Men jag är inte orolig. Jag vet att jag alltid kan vinna pengar, säger han.

Summorna är astronomiska och svåra att få grepp om för en vanlig människa, så även för Viktor Bloms familj, föräldrarna och hans två äldre systrar. Storebror Sebastian spelar visserligen poker och vann nyligen en SM-titel på nätet, men inte ens han förstår riktigt.

– Han är mer av en grinder. Jag är gamblern, säger Viktor Blom.

Så hur förklarar man för sina föräldrar att man vunnit eller spelat bort mer pengar på en enda dag än vad de tjänar under hela sitt liv?

– Jag försöker att inte prata med dem om det, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker