Avslöjandet: Tvåan åkte fortare än ettan

Sjuka sanningen i världscupen – nu kan reglerna ändras

avPatrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Ingvild Flugstad Östberg körde 0,6 sekunder snabbare än Therese Johaug.

Men Therese Johaug vann loppet.

Här är det ologiska räknefelet i längdskidåkningens regelverk som kan avgöra hela världscupen.

Allt har sin bakgrund i världscupen i Lillehammer i december. Tävlingarna kördes (likt flera evenemang i världscupen) som en minitour med två lopp och en avslutande jaktstart.

Åkarna körde sprint, 10 kilometer fristil och 10 kilometer klassisk stil med jaktstart under helgen i Lillehammer.

Åkarna tog med sig tiderna från de två första loppen och startade sedan i den ordningen i jaktstarten. Den som var först i mål på jaktstarten vann hela minitouren och fick 200 poäng.

Men även den som hade bäst enskild tid på den avslutande jaktstarten fick 50 världscuppoäng. Lika många poäng som vid seger i någon av de andra loppen.

Avrundar starttiden men räknar tiondelar

Inför den avslutande jaktstarten i Lillehammer den 2 december ledde Charlotte Kalla minitouren. Bakom henne följde Therese Johaug (2,5 sekunder efter), Ebba Andersson (14,3 sekunder bakom) och Ingvild Flugstad Östberg (med 19,8 sekunder upp till Kalla).

Johaug vann sedan jaktstarten och därmed minitouren före Ebba Andersson och Ingvild Flugstad Östberg.

När Fis räknade ihop tiderna fick Therese Johaug även segern på den enskilda etappen. Enligt resultatlistan var hon sex tiondelar snabbare än den näst bästa åkaren på de tio kilometerna, Ingvild Flugstad Östberg.

Men det är nu det blir krångligt.

När åkarna kör jaktstart avrundas deras tider vid starten av till hela sekunder.

Johaug startade därför två sekunder efter Kalla.

Ingvild Flugstad Östberg gick ut 20 sekunder efter Kalla.

Men i mål räknar Fis ändå med differensen innan loppet i tiondelar när de ska avgöra vem som åkt snabbast i det enskilda loppet.

Johaug kunde därför ta bort 2,5 sekunder från sin totaltid.

Östberg fick ta bort 19,8 sekunder.

Här tjänade Johaug alltså sju tiondelar mot sin landsmaninna bara på grund av Fis system.

Resultatet blev att Ingvild Flugstad Östberg gick ut 18 sekunder bakom Johaug på de tio kilometerna och var 17,9 sekunder efter henne i mål.

Hon körde alltså en tiondel snabbare än sin landsmaninna men bedömdes ändå vara sex tiondelar långsammare än Johaug i loppet.

Foto: Meek, Tore / TT NYHETSBYRÅN
Pallen efter jaktstarten i Lillehammer. Therese Johaug vann före Ingvild Flugstad Östberg och Ebba Andersson.

”Tycker absolut reglerna ska ändras”

Det kostade Östberg fyra världscuppoäng. Något som kan bli avgörande i totalcupen där norskan just nu leder med 97 poäng ner till ryskan Natalja Neprjajeva inför avslutningen i Kanada, där åkarna kan köra in som mest 350 poäng.

Nu vill Norges landslagschef Vidar Löfshus se en regeländring.

– Det tycker jag absolut. Det hade varit tråkigt om hon hade tappar totalsegern på grund av de fyra poängen det är tal om här, säger Löfshus till Dagbladet.

Fis tävlingschef Pierre Mignerey öppnar också för en ändring.

”När avstånden blir små skapar det en väldigt oklar situation. Efter dagens regler är resultaten korrekta men vi förstår att det kan vara svårt att förklara så vi kommer att diskutera en regeländring från och med nästa höst så att vi använder de faktiska tidsskillnaderna även på startlistorna”, skriver Mignerey i ett mejl till tidningen.

Publicerad: