Publicerad:
Uppdaterad:

Pichlers svar på Öbergs påstående

”Jag hade en långsiktig plan”

Av: Johan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:

ÖSTERSUND. Wolfgang Pichler säger att han alltid trott på Hanna Öberg.

Efterhandskonstruktion, säger stjärnan.

Nej, vidhåller tysken.

– Jag hade en långsiktig plan, säger Pichler till Sportbladet.

I ett långt reportage i DN inför VM hävdar Hanna Öberg att Wolfgang Pichler inte trodde på henne fram till för tre år sedan, då hon vann JVM-guld.

Medan jämnåriga talanger fick åka tävla internationellt hölls Öberg hemma.

– Jag fick tävla i Sverigecupen. Knappt ens det. Jag var lite knäckt när jag inte fick åka några internationella tävlingar, säger hon till DN.

1 av 2 | Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

– Även om inte Wolfgang trodde på mig så trodde jag på mig själv. Det var lite för att visa honom men mest för mig själv. Det är tufft om jag känner att jag har en kapacitet och tränaren som ska ta ut laget inte tror det. Jag tyckte att jag skulle fått kört någon tävling.

”Mer efterhandskonstruktion”

På frågan om Pichler sagt att han borde ha trott på henne, svarar hon i DN:

– Han har sagt att ”jag visste att det skulle gå bra, jag vet att du inte behöver tävla så mycket”. Det är mer efterhandskonstruktion.

När Sportbladet konfronterar Pichler med Öbergs uttalande säger han:

– Det är inte riktigt rätt. Jag förutsåg inte att hon skulle ta de här stora kliven. Men jag såg efter första halvåret med henne att hon skulle bli en bra åkare. Att hon sedan blev så bra var en positiv överraskning, säger förbundskaptenen.

”Ville inte bränna henne”

Men hon fick inte tävla internationellt till exempel, vilket hon tyckte var jobbigt?

– Det handlade inte om att jag inte trodde på henne. Det var av taktiska skäl. Jag ville inte bränna henne. Jag hade en långsiktig, strategisk plan för henne. Har man en sådan kan man inte förklara den för alla hela tiden. För mig var det viktigt att inte bränna henne. Ingen i världen kan veta hur olika idrottare reagerar.

– Min känsla var att jag hade en handfull bra aktiva och så tränade vi dem hårt och så fick vi se, säger Pichler och slår fast angående planen att inte låta Öberg tävla inför JVM:

– Det var helt rätt beslut.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: