Tyskland utklassade Sverige i Supercupen

Publicerad:
Uppdaterad:

- Det var vår värsta match i sommar

BRAUNSCHWEIG

EM-slutspelet rycker allt närmare.

För fort för det svenska basketlandslaget - som har långt kvar.

Med NBA-proffset Dirk Nowitzki i spetsen delade Tyskland ut en fet stjärnsmäll.

78-54 (22-10, 20-17, 19-8,) i öppningsmatchen i Supercupen.

Sverige gjorde en riktig plattmatch på fredagen när man blev utklassade av Tyskland.
Foto: Bildbyrån
Sverige gjorde en riktig plattmatch på fredagen när man blev utklassade av Tyskland.

Basketlandslaget befinner sig under några dagar med några av de riktigt tunga favoriterna till medaljerna i EM.

Tyskland, Frankrike och Kroatien.

Nationer i en annan division - som med sitt deltagande ger legitimitet år namnet på helgens turnering.

Det gör knappast Sverige.

- Jag är ledsen för hur vi spelade i dag. Spelarna vågade inte och då är det inte lätt att spela, säger förbundskaptenen Jan Enjebo.

Det var inte ens nära, det var snarare så långt ifrån man kan komma - 78-54 i Braunschweiger Volkswagenhalle på fredagskvällen var ännu en av dessa brutala påminnelser om hur distanserad svensk basket fortfarande är av den europeiska eliten.

- Det var vår värsta match i sommar. Jag är glad över att vi har matcher både lördag och söndag - så att vi kan komma tillbaka från de döda, fortsätter Enjebo.

Tung hemkomst för Blom

Men det är klart:

När en av de svenska stjärnorna heter Joakim Blom och försörjer sig på basket i just Braunschweig, hämtar fjolårets VM-trea sina spelare från storklubbar i Italien och Spanien och den störste av dem alla från Dallas Mavericks i NBA.

Blom fick varma applåder när han sprang in på hemmaplanen - men det var inget mot tryckvågen när nationalidolen Dirk Nowitzki lunkade ut ur spelargången.

Och chocken den väldige (211 cm) forwarden med den blonda kalufsen delade ut. Tyskarna gjorde kalops av det svenska spelet. Det var stängt som kistlocket i den tyska försvarszonen.

22-10 efter den första quartern och som mest 34-12 en bit in i den andra. Först då fick svenskarna någon ordning på handlederna och tryckte i några bollar.

Mest framgångsrika: Oluoma Nnamaka som snodde bollar och vågade gå mot korgen och Fredrik Jönzén som slet hårt och dessutom gjorde 16 poäng.

Minst lyckad: Blom som drog på sig tre fouls redan efter fyra minuter.

Åtta poäng i tredje quatern

När Nowitzki tog igen sig - utan att på något sätt ha förtagit sig - och tyskarna matchade bänken, kröp Sverige närmare och förlorade den andra quatern med tre poäng.

In med Nowitzki igen efter pausen, nytt ryck och ny avklädning, 61-35 inför sista quatern och matchen var förstås körd, finito, stendöd. Att Sverige gjorde 19-17 i de sista 10 minuterna var mest kosmetiska.

- Jag vet att vi kan spela bättre än så här, vi var helt enkelt inte redo för matchen. Och jag är glad för att inte Tyskland spelade med sin startfemma hela matchen...säger Enjebo.

Supercupen är en liten försmak av vad som väntar de svenska basketsupportrarna i början av september.

På ont - för att Sverige kommer inte att ha en chans.

På gott - för att blir den bästa basket som någonsin spelats i Sverige.

Nio NBA-proffs finns med i Braunschweig. Och bjöd Dirk Nowitzki på något av sitt kunnande mot Sverige, var färske NBA-mästaren Tony Parker inte mindre framträdande i Frankrikes öppningsmatch mot Kroatien.

Och det trots att OS-tvåan från Sydney inte imponerade.

Franskt efter förlängning

Fransmännen slarvade bort en klar ledning och Parker var medskyldig när han brände ett straffkast vid ledning 82-81 och med bara elva sekunder kvar.

Kroatien tog chansen och tvingade fram förlängning (83-83). Då toppade Frankrike laget. Med Parker (San Antonio Spurs), Tariq Abdul-Wahad (Dallas), Boris Diaw (Atlanta Hawks) och Jerome Moiso (Toronto Raptors) på banan samtidigt hängde kroaterna inte med.

Frankrike vann med 94-87 och blir något att bita i för Enjebos pojkar på lördag eftermiddag.

Den hypersnabbe 31-åringen från San Antonio i Texas blir förstås en attraktion för publiken i Coop Arena i Luleå där Frankrike håller till i gruppspelet under EM.

Henrik Skiöld/TT

Publicerad: