Ta ut Fosshaug i VM-truppen

SPORTBLADET

Fyra veckor kvar - klart han hinner komma i form

1 av 2 | Foto: TILLBAKA Pelle Fosshaug visade klassen i comebacken. Nu vill Sportbladets Lasse Sandlin se veteranen i den svenska VM-truppen.

Denna söndag är det exakt fyra veckor till landslagets första avslag i bandy-VM: Sverige-Norge på Raketastadion i Kazan, söndag 30 januari, lokal tid 16.00.

Denna söndag tar också Pelle Fosshaug sina första allvarliga skridskoskär denna vinter.

Inget mål blir det, däremot två målpass.

Hinner han nå VM-formen i tid? Klart han gör!

Inte så att Fosshaugs återkomst på isen var något direkt bevis för detta.

Tvärtom: 5-3-segern mot Kalix satt långt inne, hans Sandviken vann mer på kompakt försvarsspel än på anfallselegans och banans kung hette inte Fosshaug utan Kari Salo, Kalix-liberon.

Men det fanns ursäkter: det kraftiga regnet, snöblandat dessutom, gjorde isen mycket svårspelad.

Rapporterna från norr tyder ändå på att Fosshaug trivdes bra med att vara tillbaka i sin första match sedan 14 mars, då ett grovt matchstraff ledde till nio månaders avstängning.

Båda målpassen serverar han förresten den Gustav Björkman, som märkligt nog är på dagen elva år yngre än Pelle själv. När Fosshaug 24 februari fyller 40 så fyller Björkman samtidigt 29.

Nu har alltså Fosshaugs nya tåg börjat rulla mot SM-finalen på Studenternas, men tåget - jo, Saik tog tåget upp - har också börjat rulla mot det VM som om fyra veckor börjar i Kazan, den autonoma ryska republiken Tatarstans vackra huvudstad.

Räkna med Pelle

Kommande veckoslut spelar landslaget i Villmanstrand en trenationersturnering med de 17 man som förbundskapten Kenth Hultqvist tog ut förra veckan.

Men redan på torsdag - på Zinkensdamm i samband med Hammarby-Broberg - presenterar Hultqvist en 25-mannatrupp som inför VM ska krympas till 16 man; slutbesked 21 januari.

Jag kan inte tänka mej annat än, att Pelle Fosshaug är en av de nya som finns med i 25-mannagruppen. Liksom VSK:s Michael Carlsson, liksom några Bajen-veteraner...

Alltså gäller det för ungdomarna att ta chansen i Villmanstrand, om man vill göra resan till VM.

Decembers dubbelmöte med de finska världsmästarna var ju inte alltför upplyftande: förlust med 2-6 i Helsingfors och 2-0-seger i Västerås.

Pelle Fosshaug är, tillsammans med Bempa Ericsson, den svensk som gjort flest VM-turneringar - åtta.

Upp till honom själv

Fosshaug har ensam spelat flest VM-matcher - 38 mot 36 för Bempa.

Däremot är han inte någon av de vassaste målskyttarna. Med 31 VM-mål har han fem man före sig: Jonas Claesson 47, Michael Carlsson 45, Pinnen Ramström 37, Magnus Muhrén 33 och "Bempa" 32.

Historia är en sak, nutid en annan - så nu är det upp till honom själv, "Geniet och Galningen", att bevisa att han är en man för de slutliga 16.

Han har inte lång tid på sig - så det kanske bara är bra med kort stubin...

Har fyra VM-guld - blir det ett femte?

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy