Kock ska rädda skidlandslaget

SPORTBLADET

Eget kök ska minska risken för nytt sjukdomsfiasko

Längdskidlandslaget lämnar ingenting åt slumpen under VM i Oberstdorf i februari.

För första gången någonsin ska en kock och en bagare följa med truppen.

Åkarna är livrädda för sjukdomar.

Foto: ska inte bli sjuk Mathias Frediksson och de andra i skidlandslaget ska inte bli sjuka under skid-VM i Oberstdorf - det ska en egen kock och bagare se till.

Under Nagano-OS insjuknade nästan hela laget, i Salt Lake City härjade förkylningar och i VM i Finland 2001 låg många av åkarna nedbäddade.

Det ska inte få hända igen.

- Jag vill ge åkarna alla förutsättningar som finns för att lyckas, säger förbundskaptenen Per-Erik Rönnestrand till Sportbladet.

Minimera riskerna

För första gången någonsin kommer därför en kock och en bagare att ingå i den svenska VM-truppen till Oberstdorf. Peder Hållstrand, Åsarna, och Lars-Åke Rosenqvist, Lund, är uttagna att serva skidåkarna under mästerskapet.

- Man kan aldrig helt få bort sjukdomarna, men man kan minimera risken att drabbas, säger Per-Erik Rönnestrand.

Och fortsätter:

- Det har hänt tidigare att kockar smittat åkare och det känns så väldigt, väldigt onödigt. Därför gör vi så här. Tränar man i två år med VM i sikte och sedan får man allting förstört på grund av sjukdom" Det är det värsta som kan hända.

Varje morgon kommer åkarna att få färskt bröd av Lars-Åke Rosenqvist och alla måltider under dagen görs av Peder Hållstrand.

Ska få rätt sorts bröd

- Att vi har anlitat en bagare är mer för att vi ska få tillgång till det bröd åkarna vill ha. Många äter grovt, mörkt bröd och det är inte speciellt lätt att hitta utomlands, säger Per-Erik Rönnestrand.

- Sedan är det ju också rätt trevligt att ha sina egna omkring sig. Vi kommer säkert att få semlor. Kanske fikabröd, också.

Åkarna har redan fått träffa sina blivande lagkamrater.

- Vi har haft med killarna på ett läger. Det är viktigt att lära känna varandra, säger Per-Erik Rönnestrand.

För de aktiva kommer förbundets nya satsning som en skänk från ovan.

- Dom är naturligtvis jätteglada. Det är ju för att dom ska hålla sig friska som vi gör det här. Fungerar allt kan det bli en fortsättning också, säger förbundskaptenen.

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM