Pärsons negativa trend fortsätter

SPORTBLADET

Körde ur i det andra åket

Anja Pärson kom till de blivande VM-backarna för att slipa på formen.

Hon åkte därifrån som ett frågetecken.

Det började med en krasch och fortsatte med magmuskelblödning, felslipade skidor, orytm, uråkning...

...och frustration.

Det var som Pärson själv konstaterade sedan hon grenslat i andra åket och fått se österrikiskan Marlies Schild vinna söndagens slalom före Kristina Koznick, USA, och tyskan Monika Bergmann-Schmuderer:

– Det var från början inte ens meningen att Santa Caterina skulle ha någon världscuptävling den här veckan, så det var nog inte meningen att jag skulle lyckas heller.

– Det känns som om ödet aldrig hann med mig.

Sedan ler hon, om än lite snett. Det har hon inte gjort särskilt ofta under veckan som precis avslutats.

Kastade om

När Santa Caterina för knappt en vecka sedan fick överta både störtlopp, storslalom och slalom från andra orter med mindre snö valde Pärson att kasta om i sitt schema. Hon ville få ett test på världsmästerskapsorten och hon ville få ett slut på den negativa svit som inte gett henne en seger sedan premiären i Sölden den 23 oktober.

Men efter söndagens uråkning i världscupslalomens andra åk står hon där nedanför VM-läktaren, med i tur och ordning en 30:e-plats i störtlopp, en våldsam vurpa på träning, en sjätteplats i storslalom och ett misslyckat slalom. Utan bekräftelser – och med ett VM som kommer allt närmare.

– Men VM är en helt annan tävling, säger hon efter besvikelsen.

– Så det går inte att jämföra.

Men att glömma och gå vidare.

Ny miss av Kostelic

I söndagens slalom var segerchansen borta redan efter det första åket, då Pärson var 1,81 sekunder bakom amerikanskan Kristina Koznick. Bakom den stora marginalen dolde sig bland annat en millimeterliten felslipning.

– Om jag har för vassa kanter så tar jag mig knappt ner, men nu slipade vi ner för mycket. Det var tråkigt, men inte så mycket att tänka på så här i efterhand, förklarar hon.

När Pärson åkte i mål efter första åket var hon besviken och förbannad. Så i andra åket satsade hon allt.

Då tog det slut innan ens tio portar var avklarade.

En liten tröst i sammanhanget var att Pärson inte var ensam om att ha det tufft. Kroatiskan Janica Kostelic, tvåa i den totala världscupen, var bara 22:a i storslalomen i lördags och körde ur redan i första åket i söndagens slalom.

Däremot drygade Tanja Poutiainen ut sin världscupledning ytterligare med en sjätteplacering. Finländskan var 1,23 sekunder bakom segrande Marlies Schild, som i sin tur var 15 hundradelar snabbare än Koznick och 24 bättre än Monika Bergmann-Schmuderer.

Borssén 15:e

Med Pärson borta blev 20-åriga Therese Borssén bästa svenska på sin 15:e-plats. Borssén var tidigare i år sjua i slalomen i Aspen, men det var hennes enda världscupresultat hittills i vinter.

– Jag har kört ut många gånger den här säsongen, så det var skönt att få göra ett resultat och ta några världscuppoäng.

För Pärson fortsätter VM-uppladdningen med farttävlingar i Cortina d'Ampezzo från onsdag till söndag, två störtlopp och två super-G. De uteblivna resultaten i Santa Caterina förändrar inte upplägget.

– Det finns bara en väg – och det är uppåt, säger pappa och tränaren Anders Pärson.

– Det enda som gäller är att köra hårt för att hitta tillbaka till rytmen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint