Anja Pärson vann säsongsavslutningen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-03-14

Mäktigt andraåk gav seger

SESTRIERE, ITALIEN.

Den nyblivna alpina världscupmästarinnan tog även den sista chansen att visa vem som är bäst i världen.

  Hon vann säsongsfinalen i storslalom och fick därmed sjunga "Du gamla du fria" inte mindre än fyra gånger.

  - Och den är så svår, för den går så lågt, säger hon och visar att basstämman inte är hennes melodi.

Anja Pärson tog i dag sin elfte världscupseger för säsongen när hon vann storslalomtävlingen i Sestriere. I går säkrade hon segern i den totala världscupen   och sedan tidigare var segern i slalom- och storslalomcuperna klara.

Först sjöng hon för storslalomsegern på söndagen. Sen sjöng hon för storslalomcuptiteln. Därefter blev det nationalsångssjungande för slalomcuptiteln. Och som slutkläm spreds tonerna av den svenska nationalsången över Sestriere för att fira Pärsons världscuptitel.

  Det var inte bara sjungandet som tog hårt på Anja Pärson. Kristallgloben för världscuptiteln vägde många kilon.

  - Hermann (Maier, herrtitelhållaren) sa till mig att jag blir tvungen att träna armarna mer till nästa år, säger hon och gnuggar överarmen som burit kristallglobpokalen under långa minuter av posering för fotografer.

  Den stora kristallgloben och de två små, för cupsegrarna, kommer hon att ställa hemma hos föräldrarna i Tärnaby.

  - Jag tror att fler gläds åt dem i Tärnaby än i Monaco, förklarar hon varför hon inte vill ha dem i egna hemmet.

  Eftersom hon säkrade titeln redan på lördagen kunde hon köra avslappnat i söndagens storslalomtävling.

  - Jag ville avsluta bra och det är skönt med en sådan här avslutning - det är viktigt för den tunga perioden av träning i sommar och höst.

  Hon avslutade säsongen med sin elfte seger - den 22:a totalt. Men hon blir nästan sur när hon ombeds jämföra med idolerna Ingemar Stenmark (som vann 86 gånger) och Vreni Schnedier (som vann 55 gånger).

Tänker inte på andras rekord

  - Jag tänker inte på andras rekord, för jag vill inte att det ska förta det jag själv gör. Det går inte att jämföra, för förutsättningarna var så olika för oss.

  - Det jag beundrar hos Vreni är det sätt hon hade - ingen har ett ont ord att säga om henne och hon tog sig tid till alla. Sån vill också jag vara och jag försöker att vara som hon.

  Hon säger att redan när hon började prata så bestämde hon sig för att bli bäst i världen i skidåkning.

  - Det var aldrig någon fråga om vad jag ville göra och att jag skulle bli bäst.

  Nu har hon infriat sin målsättning.

  Men det finns fler drömmar:

  - Min dröm är att vinna tävlingar i alla disciplinerna. Jag hoppas kunna göra det innan jag slutar. Super-G känns inte så långt borta. Där har jag nog chans till medalj till OS - det är två säsonger dit, jag har fått mer rutin och jag har redan varit sexa. Men störtlopp tar nog många år. Det är svårt att gå från teknikgrenar till fart, för jag har storslalomsvängar i ryggmärgen.

Mer fysträning

  Inför nästa säsong ska hon träna mer fysträning, en upptrappning i mängd och vikt som hon gjort varje år. Och hon ska träna ännu mer fart. För hon vet att det inte kommer att bli lättare att vinna världscupen en andra gång.

  - Det kommer att bli tajtare, men jag hoppas att jag kan utvecklas och ligga före den andra tjejerna fortsättningsvis också.

  - Jag gillar duellerna med andra åkare. För det gör att jag får lära känna en annan människa, som jag annars inte skulle lära känna. Som Nicole Hosp, som jag tampades med i början av den här säsongen. Vi fick bra kontakt - det var jättekul.

  På söndagskvällen firade Anja Pärson med landslaget, familjen och skidfabrikanten vid dess huvudkontor i Annecy i Frankrike.

  På måndagen kanske hon vaknar upp med värk i vänsterarmen och slitna stämband. Det är betungande att bli bäst i världen.

Ingela Ahlberg/TT

Följ ämnen i artikeln