Lagrell har blivit en Sancho Panza

SPORTBLADET

Kan man lita på ett förbund som skriver så här:

”Spelaren skall i den situationen således redovisningsmässigt behandlas såsom en avyttrad eller utrangerad anläggningstillgång.”

Eeeh... bollen är rund, va? Skulle inte tro det. Fotbollförbundet håller med en allt snabbare hastighet på att bli som hockeyförbundet – fast värre.

Jag kom in i den här branschen för tio år sen.

Då var det mest hockey. Rickard Fagerlund gjorde konstiga utfall så fort det blev tyst i media om hockey. Sen fick Bo Tovland, Tommy Töpel och de andra gå bakom och förklara, be om ursäkt eller bara sopa upp resterna av hans kulisser.

Nu har vi Fotbollförbundet.

Lars-Åke Lagrell liknar allt mer Fagerlund. Hans förbund liknar allt mer Fagerlunds kulisser. ”Familjen”, ”svart hål” pratar Lagrell om. Och hans torpeder skriver saker som ”Spelaren skall i den situationen således redovisningsmässigt behandlas såsom en avyttrad eller utrangerad anläggningstillgång”.

Den sorgliga skepnaden

Språket liknar mest ett gäng gangsters på kåken. De talar som en bok av GW Persson.

Bakom Fagerlund gick Bo Tovland som riddaren av den sorgliga skepnaden. Vad han än sa så sa han ”avtal”. Det finns inte ett argument som inte kunde bemötas med att ”vi har ett avtal”. Det fanns avtal för allt – från spelarlicenser till korvköns placering.

Bakom elitlicensnämnder och appellationsdomstolar står Lagrell, Smålands egen Sancho Panza, och säger ”familjen” och ”svart hål” och ”avtal” och ”kontrollbalansräkning”. Och när inga andra ord fungerar kan han dra till med det verkligt magiska ordet ”elitlicens”.

Om han ändå ifrågasätts – vilket gud förbjude – kan han dra till med orden som får Sesam att öppna alla portar eftersom Sesam inte begriper ett ord av vad Lagrell säger.

Då väser han i ena mungipan ”Spelaren skall i den situationen således redovisningsmässigt behandlas såsom en avyttrad eller utrangerad anläggningstillgång”...

???

Fotbollen har verkligen blivit rena hockeyn. Lagrell blir alltmer lik en Rickard Fagerlund upptryckt i en sarghörna?

För dryga tio år sen var hockeyn som hetast. Tre Kronor regerade. Feta avtal med Jan Stenbeck och TV 3 gjorde att alla sa att hockeyn skulle regera för lång tid framåt. VM var guldkalven, elitserien var mjölkkossan, alla unga blivande superstjärnor som Foppa, Sudden, Lidström, Nylander var boskapen.

Rickard Fagerlund var pajasen och narren som gjorde att hockeyn alltid fanns i media.

Inget utspel var för dumt för att skapa rubriker.

Fotbollen däremot var på dekis. Publiken svek. Ingen talade om fotboll. Ett derby i Stockholm drog 8 000 människor. Expressen övervägde att sluta med bevakningen av allsvenskan. Sponsorerna drog sig undan för att slippa blandas med huliganer och andra med loserstämpel.

Tio år senare hade allt ändrats.

Fotbollen var glödhet. Hockeyn var på dekis – i alla fall i media. Ett hockeyderby i Stockholm existerade inte ens längre.

Fotbollen hade skrivit kontrakt med TV 3 och andra företag i tittarsiffrornas Hades.

Fotbollen jäste som en självgod vaniljbulle.

???

Hockeyn 2005 har snart gjort sig av med alla avtal från den svarta tiden. Hockeykväll går i SVT för en miljonpublik medan Lagrells avtal leder hans Fotbollskväll allt längre ut i den kanaliserade ökenvandringen, med en publik stor som folktätheten i Pajalas utmarker.

Elitseriens hallar är sprängfyllda. Spelarna är i världsklass. Fotbollens arenor töms sakta igen. Vissa lag har inte ens en hemmaarena (!) medan Lagrell jagar de som har nybyggda arenor med konstnärligt gräs.

Lagrells ledarskap är just nu en personlig vendetta. Det är kanske därför han använder samma ord som maffian och den olympiska rörelsen. Det är ju ett säkert tips; osäkra era Barettor varje gång en makthavare använder ord som ”familj”. Då har han något att dölja och planerar att avrätta nån.

???

Bästa texten den här veckan kan läsas på svenskafans.com/fotboll/osk/artikel.asp?id=24387

???

Lutar nog dessutom – i likhet med Mats Wennerholm i går – mot att hela idén om elitlicens är onödig. Ett slags fundamentalistisk tanke om att idrottsrörelsen skulle vara lite bättre än övriga samhället och kunna hålla sig med andra ekonomiska lagar. Skrota licensen. En konkurs är en konkurs är en konkurs, som redan Gertrud Stein sa.

???

Konståkningen är fantastisk i EM. Lina Johansson är på rätt väg och Slutskaja är makalös. Det fulländade egot. Och det måste ha varit ett slags epokskifte: hon åkte korta programmet i byxor.

???

Percy vill ha Hardy till Malmö. Har inte de nog problem som det är?

???

Tänk om Häcken blir årets poplag i svensk fotboll? Hoppsan. Töfting är ju lika stor som... Gazza.

???

Det sägs att Ba fått en del tips om att meningen med livet i Stockholm ­lättast letas kring Stureplan.

???

För övrigt anser jag att Örebro bör spela i allsvenskan.

Lasse Anrell