Tuffaste matchen inför VM – mot knäna

SPORTBLADET

Smärtan stoppar inte "Zeke" Eriksson

EDSBYN. För landslagets lagkapten Daniel "Zeke" Eriksson, 30, är VM inte bara en kamp mot ryssar och finländare.

Varje dag går Sandvikenförsvararen en match mot två lika tuffa motståndare – hans knän.

– Jag käkar tabletter inför varje match, säger han.

Foto: En ständig kamp. Daniel "Zeke" Eriksson ser fram mot VM i Kazan, trots kampen mot smärtan i knäna.

Säsongen 2004/2005 varit motig för Daniel Eriksson. I allsvenskan var han avstängd fyra matcher efter att ha skallat Edsbyns Petteri Lampinen, i Elitserien har klubblaget Sandviken spelat halvknackigt och släppt in alldeles för många mål. Dessutom har hans knän värkt värre än någonsin tidigare.

– Särskilt när isarna var tunga tidigt på säsongen hade jag problem, fortfarande käkar jag tabletter inför varje match, men just nu är det inga problem att spela, under match känns det bra säger Eriksson.

Hur känns det morgonen efter en match?

– Det går upp och ner. Det är olika hur ont det gör.

Vad säger du om din säsong så här långt?

– Det är klart att det var tufft att stå över fyra matcher. Sedan har det känts bra, men vi har haft en svacka under elitserien. Det har varit mycket tunga kroppar, men nu är vi på väg uppåt.

Vad gör ni under VM-lägret i Edsbyn?

– I går var vi ute och käkade på en herrgård. Annars handlar det om träningar och teoridiskussioner, hur vi arbetar offensivt och defensivt. Vi jobbar vidare i våra olika roller.

När ni vann guld i Archangelsk 2003 var landslaget nederlagstippat, förra året var ni storfavoriter, då blev det silver. Nu är ni åter outsiders. Vad talar för svenskt guld 2005?

– Vi har en bra mix av spelare och jag vet att vi har de kvaliteter som krävs av ett lag som vill vinna VM-guld. Inför VM 2003 kände vi oss nästan motarbetade, då slöt sig gruppen samman. Det är lite samma känsla i laget nu.

Trots att Finland är regerande världsmästare pratas det inte så mycket om dem inför den här turneringen. Hur ser du på deras lag?

– De är bra och vi underskattar dem absolut inte. När vi mötte dem i Villmanstrand för ett par veckor sedan var det riktigt dåligt väder, hällregn. Att vi kunde slå dem i sådana förhållanden stärkte oss, det är ju de som tjärnar på sånt väder. Att det inte pratas så mycket om Finland beror nog på att Ryssland är så tydliga favoriter.

Vad skulle kunna göra att Ryssland missar guldet?

– Just det att de är storfavoriter, förväntningarna på deras lag är höga och pressen stor. Hamnar de i underläge kan det bli till en nackdel för dem.

De senaste två VM-turneringarna har först de ryska förbundskaptenerna Aleksander Tzyganov (2003) och Juri Fokin (2004) haft stora problem att skapa ett fungerande lag av alla ryska stjärnspelare. Med Vladimir Janko verkar det vara annorlunda. Du hade honom själv som tränare i Vodnik förra året, vad är det som gör att han klarar det de andra misslyckats med?

– De ryska stjärnorna har stora egon och det krävs en stark ledning för att få ihop dem. Janko har den förmågan. Utåt sett kan han verka tvär men han lyckas verkligen få sina spelare att ge 100 procent för honom. Han har känslan för vad som gör spelarna bra. Behövs det en helledig dag så lägger han in den. Han har god hand med grabbarna och är väldigt mänsklig. I till exempel Zorkij är det tokkörning som gäller i alla lägen. Jankos stil får spelarna att ställa upp i alla lägen.

Tolv av spelarna i Rysslands trupp kommer från Vodnik. Kan du dra nytta av att du spelat tillsammans med så många motståndare?

– Absolut. Som försvarare tittar du mycket på rörelsemönster och kroppsspråk, alla har sin egen gungning eller mer man nu ska förklara det. Att jag vet hur anfallarna uppträder skapar klara fördelar för mig.

Kände du själv av pressen från den ryska bandypubliken när du spelade i Vodnik?

- Nej, jag kände aldrig några krav, men det kan bero på att vi vann hela tiden. Den största skillnaden jämfört med hemma var att distansen till bandyn försvann. Det blev allvarligare. Hemma har man ju jobb och familj. Bandyn betyder inte allt.

Sportbladet

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy