Luleåtränaren bjöd in Brynäs i matchen

SPORTBLADET

...men Luleå vände och vann

Luleå

Luleå dominerade och ledde med 1-0 när tränaren Mikael Andersson bjöd in Brynäs i matchen genom att dra på sitt lag en utvisning genom att kritisera domaren.

Gävlelaget tog ledningen med 1-2 under utvisningen, men Luleå kunde till slut ändå vinna med 3-2 i Coop Arena på lördagseftermiddagen.

Backarna Jaroslav Obsut och Niclas Wallin städade upp efter Micke Anderssons tavla i början av slutperioden genom att kvittera till 2-2, respektive ge Luleå segern med ett mål som gav slutresultatet 3-2.

- Jag var lite delaktig i vändningen de fick. Det är aldrig försvarbart att göra som jag gjorde, men det hade byggts upp en frustration mot domaren under matchen, sade Luleåtränaren efteråt.

Efter missnöje med en offsideavblåsning rann sinnet på Mikael Andersson.

- Jag kommer inte ihåg exakt vad jag sade till honom, men det var ungefär att "ni kan bättre", sade Mikael Andersson.

Mål i fem mot tre-läge

När domaren Marcus Vinnerborg från Ljungby pekade på Luleåtränaren och markerade utvisning i början av tredje perioden satt redan hemmalagets Jonas Rönnqvst i båset.

I spel fem mot tre kunde Brynäs back Chris Phillip snabbt kvittera, framspelad av Tommy Sjödin.

En dryg minut senare tog Gävlelaget ledningen med 1-2, nu i spel fem mot fyra. Målskytt var Henrik Malmström, framspelad av Jacob Johansson.

- Tyvärr får de 2-2 lite fort efter det, och sen ytterligare ett mål. Annars är jag nöjd med det sätt vi genomförde matchen på, sade Jan Larsson, assisterande tränare i Brynäs.

- Jag tycker det var ett klart steg framåt för oss, jämfört med de senaste förlustmatcherna, sade han.

Brynäs gick mest in för att försvara sig mot Luleå, och skottstatistiken blev 36-17 till hemmalaget.

"Honken" storspelade

Att det inte blev fler än tre mål för Luleå berodde på Johan "Honken" Holmqvist som gjorde en kanonmatch i Brynäskassen.

Luleå spelade inspirerat och kraftfullt från första nedsläpp, och tog ledningen efter sex minuters spel. Snabbskrinnaren Karl Fabricius gjorde 1-0, sitt femte mål för säsongen.

Luleå stärkte sina chanser att nå till slutspel genom segern inför 5 321 åskådare, och ligger kvar på åttonde plats i tabellen.

Beskedet på lördagen att Micke Renberg tar time out resten av säsongen togs emot med fattning av Luleå.

- Att han inte kunnat bli helt frisk har varit jobbigt både för honom och laget. Kostnaderna för honom ligger kvar i klubben, men vi hoppas att kunna förstärka och ersätta honom när transferfönstret öppnas, sade Mikael Andersson.

Utesluter inte slutspel

Brynäs ligger kvar på elfte plats i tabellen, med tio poäng upp till Luleå.

- Jag har inte hunnit fundera på om vi fortfarande kan gå till slutspel. Men vi har siktat uppåt hela tiden, så jag utesluter inte det, sade Janne Larsson.

Per Vallgårda/TT