Ta reda på varför du spelar poker

SPORTBLADET

Läs världsmästaren Greg Raymers premiärkrönika

I dag tänkte jag diskutera en mycket viktig komponent i pokerspelet.

En komponent som dramatiskt kan förbättra ditt spel.

Det handlar om något grundläggande, så pass grundläggande att du måste tänka på det innan du sätter dig vid pokerbordet eller datorn: Varför spelar du poker? Har du det klart för dig?

Bara genom att fundera på frågan kan du få hjälp att hitta rätt pokerstrategi.

Enligt min mening finns det tre olika sorters pokerspelare:

1. De som bara spelar för att det är spännande och kul.

2. De som vill tjäna pengar.

3. Nybörjare som ännu inte har klart för sig vilken kategori de tillhör.

När du vet varför du spelar poker så innebär detta också att du på köpet fattat en massa viktiga beslut.

Om du bara spelar för att det är kul, så ska du aldrig riskera att förlora pengar, i alla fall inga större summor.

Om det bara är spänning och underhållning du söker så ska du hålla dig till enklare spel med mindre insatser. Varför ens fundera över att ge sig in i större sammanhang om du bara spelar poker för att ha kul en stund?

Å andra sidan har en massa pokerproffs som spelat hemma stora pengar startat sina karriärer just genom att spela för skojs skull. Har man rätt pokerskalle visar det sig snart, och man kan börja spela för att tjäna pengar. Den här sortens spelare kommer förr eller senare till ett läge när de omvärderar varför de spelar poker. Det läget brukar vara ungefär vid samma tid som när de börjar tjäna pengar...

Spelare som främst spelar för att tjäna pengar är antingen mycket erfarna pokerspelare, inbitna spelare (överhuvudtaget, oavsett spelform) eller människor som alltid söker adrenalinkickar i tillvaron. Av dessa tre kategorier är det alltid de erfarna pokerspelarna som i längden vinner över de andra två.

Du måste lära hela tiden

Och så här ser verkligheten ut för pokerproffs i dag. Du spelar för att det är ditt jobb och du är bra på det du gör. Precis som med allt annat måste du öva och träna för att bli bättre. Du måste hela tiden vara öppen för att lära dig nya saker. Och du måste lägga lika mycket tid på poker som på vilket annat jobb som helst kanske mer. Om du gör detta, och har rätt pokerskalle och självdisciplin, så kommer du att på längre sikt bli en vinnare.

Jag kan naturligtvis bara tala för mig själv, men för min del så tog min karriär fart när jag frågade mig själv varför jag spelar poker. Jag började för att det var kul, upptäckte att jag blev ganska bra och beslöt mig för att försöka bli ännu bättre. Och efter några år blev jag världsmästare. Hade jag inte tagit reda på varför jag spelar poker, så hade jag aldrig nått så långt.

Varje torsdag turas de tre senaste årens pokervärldsmästare – Joe Hachem, Greg Raymer, Chris Moneymaker – om att skriva en krönika i Sportbladet. Alla tre spelar poker för Pokerstars.

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker