Spelarna slogs på isen – och i korridoren

SPORTBLADET

”Sånt här beteende ska inte accepteras”

Foto: Vadim Sjachrajtjuk och Anthony Iob ryker ihop - men det här gången höll de sig i alla fall på isen.

Riga (TT:s utsände)

Mötet mellan Ukraina och Italien i hockey-VM utvecklades till en skandalmatch.

Först slogs Vadim Sjachrajtjuk och Anthony Iob på isen. Sedan fortsatte slagsmålet i korridoren.

Dessutom fördes en ukrainsk spelare till sjukhus – efter att tidigare i den tredje perioden ha burits ut på bår.

Det var strax innan den riktiga turbulensen bröt ut som ukrainske backen Denis Isajenko föll ihop på isen. En tackling träffade honom olyckligt, och Isajenko fördes ut i båset där han segnade ner. Han fördes ut från arenan på bår, med nacken i en stödkrage. Men de första uppgifterna gav relativt lugnande besked:

– Han är på sjukhus. Det vi vet är att han eventuellt har drabbats av en fraktur på käken, säger Ukrainas förbundskapten Oleksandr Seukand.

När matchen väl återupptogs dröjde det inte länge innan tumultet utbröt. I en situation framför målet kastade Ukrainas Vadim Sjachrajtjuk och Italiens Anthony Iob handskarna och började slåss.

Ingen kritik

De visades av isen, märkligt nog bara med personliga straff och inte med något matchstraff. Men i korridoren fortsatte de sitt slagsmål – som kulminerade när italienaren Michele Strazzabosco anslöt från det italienska spelarbåset.

Hur bråket kunde tillåtas bryta ut i korridoren var det ingen som visste. Men italienske förbundskaptenen Michel Goulet vill inte rikta någon kritik mot VM-arrangörerna eller arenans funktionärer.

– Riga har gjort ett bra jobb med VM. Anläggningarna och arrangemanget är bra, jag vill inte kritisera någon, säger han.

Själva bråket då?

– Jag har sett händelsen på isen på video i efterhand. Vår kille får två smällar när han inte är beredd. Det var inte han som började.

Ukrainsk seger

Ukrainske förbundskaptenen Oleksandr Seukand var hårdare:

– Sånt här beteende ska inte accepteras. Matcher ska avgöras på isen, ingen annanstans. Det här är inte bra.

Och matchen?

Den vann Ukraina med 4–2. Det innebar att ukrainarna går vidare till forsättningsgrupp F, tillsammans med Sverige och Schweiz. Italien får spela i nedflyttningsgruppen.

Jakob Sillén/TT