Äntligen GULD för Anja Pärson

SPORTBLADET

Medaljregn över Sverige som gör sitt bästa OS sedan St. Moritz 1948

Foto: Guld-Anja Äntligen! Anja Pärson tog OS-guld i slalom.

SESTRIERE/STOCKHOLM

Äntligen!

Äntligen guld för Anja Pärson.

– Jag kände hur jag njöt innan jag kastade mig ut i andra, säger hon glädjestrålande.

Och Sverige gör sitt bästa vinter-OS sedan St. Moritz 1948.

Ingen press är för stor för världens bästa Anja Pärson. Nu har hon nått sina drömmars mål – OS-guld.

– Det har varit hur kul som helst att åka idag. Helt otroligt. Att just göra det i slalom också! sade en fantastiskt glad Anja Pärson till SVT.

– Det kändes så pissigt på träningen innan, men jag hade en härlig känsla på mittendelen och tappade på nedre, men trodde ändå att jag skulle greja det.

– Pulsen är uppe i högsta när jag ska åka, men jag kände att jag hade kontroll, och jag kände hur jag njöt innan jag kastade mig ut, sade den nyblivna guldmedaljören.

– Hon visar sin storhet, att kunna prestera under så stor press... ja, det är en riktigt elitidrottare, säger Pernilla Wiberg till SVT efter målgången.

Dimmigt

Österrikiskan Nicole Hosp ledde när Anja kastade sig ut i backen. Under hela andra åket tilltog dimman och lindade in backen i Sestriere i en tjock vit slöja. Men när Anja skulle köra lättade den tillfälligt, och hela svenska folket fick se henne ta den ädlaste valören i slalomtävlingen.

– Ibland blir man gråtfärdig, ibland skrattar man av lycka – man blir rörd. Jag kan inte med ord beskriva hur starkt det här var av henne, sade Anders Pärson efteråt.

Pappa Anders var förstås också överlycklig över guldet:

– Hon var oerhört stabil, hon utökade till andra mellantiden och det räckte. Hon har kämpat så oerhört för det här, och hennes högsta dröm var att få vinna OS-guld, då kan man inte få annat än hög puls.

Med Anja Pärsons guld gör Sverige sitt bästa vinter-OS sedan St Moritz 1948. Då var facit fyra guld, tre silver och tre brons. Redan nu har Sverige fyra guld, två silver och fyra brons, med bud på ytterligare medaljer framförallt i damernas curling.

Ont i knät

Innan andra åket avslöjade Anja att hon har ont i ett knä. I ljuset av det blir hennes prestation ännu större.

– Jag halkade till på en isfläck och det drog till i lårmuskeln. Det är ganska smärtsamt. I och för sig var det kanske bara bra att jag fick fixera på något annat innan tävlingen, sade Anja till SVT.

Inför andra behandlade hon benet med elektrisk stimulering och ispåse. Och vare sig ömmande kropp eller psykisk press stoppade Anja idag.

En av Anjas utmanare för dagen var Therese Borssén, som dock misslyckades med att ta medalj den här gången. Hon tappade sitt försprång och gick i mål på andra plats – hon slutade nia.

Maria Pietelä Holmner blev 21:a och Anna Ottosson 18:e.

Janica Kostelic blev utan medalj den här gången. En fjärdeplats blev det för kroatiskan.

Anja Pärson

Anders Burström, Robert Triches