Smicer till sjukhus

SPORTBLADET

Ersättare redan kallad till VM-lägret

Den tjeckiske mittfältaren Vladimir Smicer riskerar att missa fotbolls-VM.

På tisdagen fördes Smicer till sjukhus sedan han skadat sig under en skottövning.

Foto: AP
Skadad. Tjeckiens Vladimir Smicer riskerar att missa VM.

Enligt landslagsläkaren Jiri Fousek har mittfältaren fått en blodklump i det ena benet. Läkaren tror inte att den förre Liverpoolmittfältaren kan spela någon av Tjeckiens landskamper inför VM. Det gör att 33-åringen kan missa hela mästerskapet, Smicer skulle behöva matchträningen då han just kommit tillbaka efter en lårskada som hållit honom borta från fotbollen sedan februari månad.

Förbundskapten Karol Brückner meddelade dock att han tänker vänta till den 11 juni, dagen före Tjeckiens första VM-match, innan han tar ett beslut om Smicer. Libor Sionka, ny i Glasgow Rangers, har redan kallats in till VM-lägret och är redo att ta Smicers plats.

Ukrainas lagkapten Andrej Sjevtjenko återvänder till Milano på onsdag för att låta sig undersökas av läkare. Efter det hoppas anfallsstjärnan, som fått VM-uppladdningen störd av en knäskada, kunna lämna ett närmare besked om det blir spel i VM eller inte. Sjevtjenko kommer i vilket fall inte att kunna spela i Ukrainas landskamp mot Costa Rica på söndag.

– Jag blir bättre och bättre för varje dag, men jag vill inte påskynda behandlingen för snabbt, sade Sjevtjenko på en presskonferens.

Ronaldo ska vara både skadefri och smärt. Den brasilianske förbundskaptenen Carlos Alberto Parreira är mycket nöjd med sin anfallsstjärna inför fotbolls-VM, trots att Real Madrid-forwarden tvingades vila under de sex sista veckorna av den spanska ligan.

– Ronaldo springer och behöver bara få lite matchträning. Hans vikt är perfekt, sade Parreira på tisdagen.

Skyttekungen från VM 2002 (åtta mål) har haft en mängd olika skador under det senaste året, Ronaldo har dessutom anklagats för att vara överviktig av Real-fansen.

Biljetter till fotbolls-VM är redan dyrgripar på den svarta marknaden. På internet var det högsta budet för ett par finalbiljetter på tisdagseftermiddagen uppe i 4343 euro (40500 kronor). Det kan jämföra med biljetternas ordinarie pris på 720 euro (6700 kronor).

Även Sveriges match mot England har nått ett högt pris på svarta börsen, TT hittade sajter där en biljett till matchen i Köln den 20 juni betingade ett pris på över 16000 kronor.

Problemet för internetköparna är att deras namn måste stå på biljetterna för att de ska släppas in på stadion, och att ändra namn på biljetter är en komplicerad process.

Englands lagkapten David Beckham tror att landet har kapacitet att vinna VM även om man får klara sig utan Wayne Rooney.

– Vi vill ha Wayne i startelvan, men det är möjligt att det inte blir så och då måste andra spelare kliva fram och leverera, sade Beckham under det engelska landslagets rundvandring på det nya Wembley Stadium, landslagets hem från och med nästa år.

David Beckham råkade ut för en liknande skada som Rooney strax före VM i Japan och Sydkorea för fyra år sedan och kom aldrig upp i sin normala kapacitet, trots att han deltog i alla Englands matcher i turneringen.

Tysklands förbundskapten Jürgen Klinsmann har höga förväntningar på sitt landslag i sommarens VM-slutspel. Allt annat än VM-guld är ett misslyckande i Klinsmanns ögon och värdnationen är så självsäkra att de redan bokat hotellrum till VM-finalen i Berlin den nionde juli.

– Det finns bara ett mål och det är att bli världsmästare. Du måste alltid sikta så högt som möjligt, säger Klinsmann och tillägger:

– Det är viktigt att laget inte slappnar av och ser en plats i kvartsfinalen som en framgång. Det skulle vara fel.

Tyskland har vunnit VM tre gånger, senast 1990, då Klinsmann var med som spelare.

Sydkorea spelade oavgjort, 1–1, mot Senegal i Seoul på tisdagen, lagets första träningsmatch av fyra inför VM-allvaret.

Kim Do-Heon gav Sydkorea ledningen i 74:e minuten, och fem minuter senare kvitterade Moussa Ndiaye för Senegal som höll undan för den koreanska anstormningen på slutet.

Sydkorea har Frankrike, Schweiz och Togo i sin grupp i fotbolls-VM.

Den spanska målvakten Pepe Reina har mer än fotbolls-VM att se fram emot i sommar. Veckan innan den spanska truppen samlas för att förbereda sig inför VM i Tyskland ska Reina gifta sig. Han erkänner dock att det finns en stor nackdel med giftermål så nära inpå landslagssamlingen.

Kroatien visade gryende VM-form när laget på tisdagen slog Österrike borta med 4–1. Kroatien, som besegrade Sverige två gånger i VM-kvalet, ledde i halvlek med 2–1 efter två mål av Werder Bremens anfallare Ivan Klasnic. Marko Babic och Bosko Balaban såg sedan till att ledningen utökades i den andra halvleken inför 22000 åskådare i Wien. Österrikes tröstmål gjordes av Andreas Ivanschitz direkt på hörna.

– Jag är väldigt glad över hur vi spelade, sade Kroatiens förbundskapten Zlatko Kranjcar till österrikisk tv efter matchen.

Tyskland vann över det schweiziska ligalaget Servette i Geneve med 2–1 efter mål av Michael Ballack och Gerald Asamoah. Togo slog en bayersk kombination med 3–2 i Berlin.

Argentinas superlöfte, 18-årige Lionel Messi, är så sakteliga på väg tillbaka efter sin lårskada som hindrat honom från spel sedan i mars. Förbundskapten Jose Pekerman räknar därför med att Messi kommer att spela VM.

– Han är på väg tillbaka, men det tar tid. Han blir bättre fysiskt för var dag och vi håller fortfarande tidsplanen, sade Pekerman, som hoppas att Messi kan spela redan i vänskapsmatchen mot Angola på tisdag.

TT