Svensk fotboll på bottennivå

SPORTBLADET

Björn Byström: Cupmatchen var lika tråkig som den låter

Spel inför i stort sett tomma läktare i ösregn och förlust på ett självmål –HBK:s Uefa-cupmatch mot Hertha Berlin var lika tråkig som det låter.

I en allt mer kommersialiserad värld bestämmer tv mer och mer. För att en tysk kanal ska kunna sända många matcher under en dag, har HBK–Hertha avspark 16.15 – en helt vanlig arbetsdag.

Det är sorgligt för fotbollen.

För om inte publiken – fansen – är på plats, för vem är då fotbollen till för? En nog så viktig fråga i dessa dagar då till och med engelska Premier League ser en avmattning av intresset.

Eftersom dessutom ljuset på Örjans Vall inte räcker till enligt Uefa:s standard, spelas matchen på Ullevi i Göteborg, 143 km från Halmstad.

Och det är sorgligt för svensk fotboll.

År 2005 är en av de mest inkörda allsvenska arenorna undermålig ur ett internationellt perspektiv. Sverige är plötsligt på samma nivå som Moldavien och Azerbajdzjan och andra fotbollsländer som vi tidigare fnyst på näsan åt.

Uefa-cupen – som borde varit en fest när nu MFF misslyckades i Champions League – blir mest pest, trots att Viasat gjorde vad man kunde för att leverera en bra sändning.

Sportnytt i SVT innehöll ett minst sagt märkligt inslag.

SVT:s reporter Marie Lehman tog emot Anders ”Masken” Carlsson utanför Scania­rinken där Leksand skulle möta Södertälje.

Efter en inledande fråga – och svar – klipps plötsligt till att Leksands sportchef lämnar intervjun, påtagligt irriterad. Vad som utlöste ”Maskens” reaktion får vi dock inte se eller höra, bara reporterns idoga urskuldande om att hon inte ”vill vara elak”.

Och det är märkligt. Vill SVT så gärna visa upp ”Maskens” frustration, så är det förbaske mig tjänstefel att inte publicera frågan som gör honom så upprörd.

Som tur var hade SVT inslaget om bröstcanceropererade skidtjejen Jenny Olsson också. Där räddade klippan Jacob Hård hem hela sändningen.