Sverige till final i Supercupen

SPORTBLADET

Slog Ryssland med 30–27

Sverige är i final i Super cup, turneringen för nationer som blivit världsmästare i handboll, efter en stabil seger mot Ryssland med 30–27 (15–13).

– Vi ska inte dra några stora växlar på det här. Men det märks att vi är i en bra kurva. Riktad uppåt, sade Tomas Svensson inför söndagens final mot Frankrike.

Målvaktsveteranen, den ende i landslaget som är kvar från VM-guldet i Prag 1990 när storhetstiden började, var inte bra.

Inte de första fem minuterna i andra halvlek, då han avlöste Peter Gentzel.

Men sedan...

...världsklass.

Svensson, 37, kämpade sig in i matchen och gjorde de avgörande räddningarna när krisen stod för dörren.

Ryssland hade 25–27. Då klarade Svensson friläget. Ryssland hade 25–28 och spelmässigt övertag. Svensson igen.

Han tog också en straff.

Sedan var det svensk stabil defilering fram till slutsignalen.

Glatt och stimmigt

– Ja, jag hade väl turen att ta de där skotten i viktiga lägen, sade han till TT i mobilen från omklädningsrummet där det var glatt och stimmigt.

Svensk handboll kan vara på gång igen. I Super cup har harmonin, vinnarviljan och hatet att förlora varit märkbara.

– I VM senast var vi bra, men aldrig en hel match. Nu håller vi två halvlekar och drabbas inte av panik när vi kommer in i svåra faser.

Ryssland gnuggade lite på seger och final och hade 18–18 när Stefan Lövgren satte straffen till svensk ledning 19–18. Ryssarna var också på gång när Lövgren sköt in 27–25, åter på straff.

Ta ansvar och våga

Förbundskaptenen Vladimir Maksimovs adepter körde stenhårt på en kontring. Men Tomas Svensson dödade friläget med en enkel fotparad.

Genom hela turneringen har det svenska försvarspelet varit som på den gamla goda 1990-tiden.

Handbollslandslaget har ömsat skinn men funnit en bra mix av ungt och gammalt. De unga nya tar mer och mer ansvar och vågar.

– Bra go i laget. Och Kim Andersson har utvecklats i Kiel. Han är full av självförtroende och sätter nio mål. Nu har vi en skytt. Kantspelarna är på hugget, de unga där, ja jag tycker att vi är duktiga handbollsspelare i landslaget som kan slå vilken nation som helst igen.

– Och för mig är det skönt att ha Peter (Gentzel) tillbaka och dela jobbet med. Ingen skugga på någon men Peter är i praktform och har rutinen och vi känner varandra och hjälps åt.

Tufft kval

Kanske är fasen av nedgång över. Det visar sig lite om Sverige kan vinna Super cup. Men desto mer om handbollslandslaget klarar det tuffa kvalspelet till VM i Tyskland 2007.Och då finns långtidsskadade Jonas Källman, Ciudad Real, på banan igen.

Bo Harmby/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll