Platt fall för Berntsson

SPORTBLADET

Pljusjtjenko överlägsen

Foto: Getty images

Turin (TT:s utsände)

Första hoppet var utmärkt.

Det var å andra sidan inte resten av programmet.

Därför blev heller inte OS vad Kristoffer Berntsson hoppats eller trott.

– Skit, sade han själv.

Det var det nog flera som tyckte från läktaren i Turin. För torsdagens fria program blev en plåga.

Och det var också känslan efteråt.

– Det är en fruktansvärd känsla, man vill så gärna åka bra här och det gick ju dessutom så bra tisdags på korta programmet, fortsatte han efter att ha slutat på 23:e plats – näst sist.

När han till slut klivit av från isen och fått den slutgiltiga domarpoängen, 102,40, långt under hans personbästa, så stod det klart: VM och EM är en sak, OS något helt annat.

Att prestera när alla ögonen är vända mot en, när man aldrig varit i sådana sammanhang tidigare, det kan göra att många konståkarben börjar att skaka och inte göra som huvudet vill.

– Benen hängde inte med, det började bra med trippelaxeln, sedan faller jag på ”Lutzen”, men jag försökte köra på men den andra trippel axeln ville sig inte. Sedan i slutet hade jag inte någon kraft kvar i benen.

Fortfarande bäst i Sverige

– Nej, usch. I dag var det bara riktigt, riktigt tungt.

Turin var hans första OS i karriären.

Ett andra OS om fyra år kan bli betydligt tuffare att nå.

Berntsson själv har i många år varit utan någon riktig konkurrent på hemmaplan. Men det har nu förändrats. Hemma i Sverige finns talangen Adrian Schultheiss och i framtiden blir konkurrensen betydligt hårdare.

Och det gäller redan till VM senare i år.

– Tidigare har jag ju alltid konkurrerat med min kompis Filip Stiller, nu är det dessutom en till som konkurrerar om en plats. Klart det är hårdare. Men på EM visade jag väl ändå vem som är bäst fortfarande, menar Berntsson.

Pljusjtjenko överlägsen

Frågan är om det gäller om knappt en månad. Då ska det bestämmas vilken svensk som får åka till Calgary och VM.

Någon konkurrens behöver knappast Jevgenij Pljusjtjenko bekymra sig för. Ryssen har hela tiden setts som en given guldmedaljör och sent på torsdagskvällen tog han också den enda medalj han saknar i samlingen. Den överlägsna ledningen efter korta programmet blev till slut seger med hela 27 poäng, närmast före Stephane Lambiel, Schweiz, och trean Jeffrey Buttle, Kanada.

TT