Sportbladet

Häcken visade moral mot Landskrona

SPORTBLADET

Och nu leder laget allsvenskan

Göteborg

Att Häcken tvingades ställa upp med ett helt nytt mittfält var en av orsakerna till storsegern mot Landskrona med 3-0.

En annan var pånyttfödde Jonas Henriksson som med två vackra mål blev den stora matchhjälten.

När Häcken på grund av avstängningar och skador saknade sina fyra ordinarie mittfältare inför söndagens hemmamöte mot Landskrona valde tränaren Stefan Lundin att satsa på tre försvarsstarka egna produkter - Marcus Jarlegren, Daniel Forsell och Rikard Kapella-Karlsson tillsammans med norrmannen Eirik Dybendahl. Detta kom starkt att prägla matchbilden och båda tränarna var överens om att det kom att bli avgörande.

- Vi gör allt som vi inte ska göra, trots att vi vet precis hur de ska spela med höga uppspel centralt, sade Landskronas Mats Jingblad som var mycket besviken på sitt lags inställning.

- Jag tror att vi undermedvetet trodde att vi skulle vinna eftersom de hade ett helt nytt mittfält.

Han saknade ödmjukhet i laget, något som kollegan Stefan Lundin hade gott om hos sina lirare.

Mycket beröm

Och han hade mycket beröm till sina unga innermittfältare.

- Daniel Forsell och Rikard Kapella-Karlsson var lysande hela matchen, framför allt när det blir försvarsspel.

Dessa två är normalt sett försvarare och Häcken backade hem och satsade på snabba omställningar, en taktik som passade forwardsparet Jonas Henriksson och Dioh Williams perfekt. Som efter dryga halvtimmen när Marcus Jarlegren svepte fram en boll till Henriksson som till höger i straffområdet lät bollen studsa en gång innan han fick drömträff på volley och såg bollen gå in till höger om Jonas Sandqvist i bortamålet.

- Det var en riktig pärla, sade Jonas Henriksson.

Flyttade upp

Med det målet fick Häcken matchen precis dit de ville. Landskrona tvingades försöka flytta upp och ta tag i spelet men lyckades i princip aldrig skapa någon farlighet. Häcken förfogar också över allsvenskans förmodligen lugnaste mittbackar i Jimmy Dixon och Teddy Lucic. Hela tiden rätt placerade tycks det som om de aldrig behöver anstränga sig eller springa för fullt.

I andra änden fortsatte Henriksson och Williams att stressa Landskronaförsvaret. Och i 64:e minuten gav det utdelning när en pressad Johnny Lundberg misslyckades med en rensning och slog bollen upp i luften till Dioh Williams som behärskat volleylobbade in 2-0. Där avgjordes matchen definitivt.

Slutresultatet 3-0 i 71:a minuten var matchens vackraste.

- Jag får bollen, vänder upp och lägger en liten tunnel på backen så jag blir fri och sedan slår jag in den, berättar målskytten Jonas Henriksson.

Då glömde han säga att han dunkade in den i nättaket.

Med segern gick Häcken upp i serieledning, åtminstone tills övriga matcher i nionde omgången färdigspelats.

Jerker Edgren/TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet