Johnsson: Familjen måste gå före OS

OS-hockey eller vara stöd åt gravida hustrun Jeanette?

Kim Johnsson valde familjen.

- För mig var det en självklarhet. Familjen behöver mig mer än Tre Kronor, säger Kim Johnsson.

I onsdags ringde Philadelphias backstjärna Kim Johnsson till förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson.

Beskedet var kort och koncist.

Kim Johnsson väljer att hoppa av Tre Kronor av familjeskäl.

- Jag fick full förståelse av Bengt-Åke. Det var skönt, säger Kim Johnsson.

Anledningen till Kim Johnssons avhopp är att familjen ska få utökning. I mitten av mars är det planerat att paret Kim och Jeanette ska få sitt andra barn.

Till en början trodde Kim att det skulle vara möjligt att först spela OS-hockey i mitten av februari i Italien och sedan åka hem till Philadelphia för slutspurten av graviditeten.

Men de senaste veckorna har Kim tänkt om.

OS-hockey är en omöjlighet.

-Visst hade jag hoppats att kunna åka. Men ju närmare OS vi har kommit har jag förstått att familjen måste gå före, säger Kim Johnsson.

Stannar hemma

Kim har alltid satt familjen på första plats. I fjol, under lockout-året, valde han att vara ledig stora delar av säsongen för att kunna vara med familjen. Och när familjen Johnsson är hemma på somrarna i Malmö är det Kim som tar huvudansvaret på hemmaplan när Jeanette jobbar på Sveriges Radio.

Många har tyckt att det var lite konstigt att Kim hoppar av OS så pass sent, tre veckor innan mästerskapet inleds.

Det hade kanske varit bättre för Tre Kronors ledning att få ett tidigt besked och därigenom haft mer tid till att planera truppen.

- Turneringen är för nära inpå förlossningen. Jag hade tänkt vara med, men nu när man ser planeringen på närmare håll går det inte. Egentligen var det inte något svårt beslut att hoppa av landslaget. Jag behövs mer med familjen än i Italien, säger Kim Johnsson.

"Vore en ära för mig"

Kim var med i OS 2002, som slutade snöpligt mot Vitryssland. Och han var sugen på revansch - men nu blir det inte så.

- OS är det största man kan vara med om som idrottsman. Tre Kronor är också en ära för mig. Men det här är inte sista chansen för mig. Jag planerar att spela hockey till 2010 och då är det ju OS igen, säger Kim Johnsson.

Nu förvandlas Kims OS-turnering till semester. Men för Kim och hans familj blir det inga utsvävningar som semesterresa till Florida, Bermudas, Hawaii eller liknande.

- Nej, vi ska bara vara hemma och förbereda oss inför barnet. Det blir bäst så, säger Kim Johnsson.

För Tre Kronor kommer Kims beslut som aningen ansträngande.

Just backsidan är Tre Kronors kanske svagaste lagdel och Kim räknas som den bästa svenska backen offensivt sett tillsammans med Detroits Nicklas Lidström. Kim har varit Philadelphia Flyers poängmässigt bäste back hittills denna säsong med 25 poäng (6+19) på 46 matcher.

Kim Johnsson tog VM-guld med Tre Kronor 1998 och var med i OS i Salt Lake City 2002 och World Cup 2004.

Som ersättare för Kim Johnsson har Bengt-Åke Gustafsson kallat in Niclas Hävelid, Atlanta.

Tomas Ros

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.