Mattsson tog guld efter kross i finalen

Tillbaka efter långa frånvaron – slog till direkt

Första mästerskapet på två år.

Då slog Johanna Mattsson till ordentligt.

25-åringen tog EM-guld i brottning efter seger mot turkiskan Hafize Sahin i finalen i dag.

– Underbart, säger hon till Sportbladet.

Johanna Mattssons senaste år har kantats av skadebekymmer och EM i Helsingfors var hennes första mästerskap på två år.

Mattsson tog sig till final genom att besegra ryska Svetlana Lipatova med 8-3 i kvartsfinalen, sedan bulgariska Tabye Mustafa Yusein med 7-0 i semifinalen.

”Djävulsk resa”

I finalen ställdes hon mot Hafize Sahin från Turkiet – och slog till med en felfri insats. Efter en avvaktande inledning klev Mattson fram, plockade fyra poäng och vann matchen på fall redan efter en och en halv minut.

– Jag kände direkt att jag var starkare. Hon skulle bara ner, säger Mattsson, som tävlade med tejpad högerhand eftersom det bara var två veckor sedan hon tog av sig gipset hon haft som följd av en fraktur.

Skador har präglat hennes karriär: de senaste fem åren har hon opererat knät fyra gånger, haft tre korsbandsskador och en meniskskada.

– Det har varit en djävulsk resa. Nu känns det som att jag är tillbaka i världseliten på allvar, säger Mattsson.

”Helt jävla sjukt”

Det här var hennes andra EM-guld i karriären. Och förbundskapten Christer Persson hade svårt att hålla känslorna tillbaka.

– Jag håller på att få en hjärtattack. Det är helt sjukt, vilken underbar kväll, han till Sportbladet.

– Johanna gör alltså comeback efter två års skada, sedan går hon in och krossar hela dagen. Och hon krossar i finalen också, det är inget snack om saken. Jag tror inte att hon själv ens hade kunnat drömma om att det skulle blir så bra, fortsätter Persson.

Detta var Sveriges andra medalj i mästerskapet.

Fredrika Petersson tog brons i går, tisdag.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN