Formel 1-förare hotar med strejk

Nico Hülkenberg här i sin Sauber.
Nico Hülkenberg här i sin Sauber.

F1-förarna hotar med strejk.

Många av dem väntar på sina löner.

– Det är verkligen skit, säger Nico Hülkenberg.

Han är bara en av de förarna om väntar på en del av sin lön, andra är enligt tyska Sport Bild Romain Grosjean, Kimi Räikkönen, Adrian Sutil och Kamui Kobayashi. Enligt veckotidningen så väntar de antingen på hela sin lön eller delar av den, antingen från den här säsongen eller från förra.

Därför skrev 20 av 22 förare inför Malaysias GP under ett dokument där de har kommit överens om att vara solidariska med varandra och de kan även ta till en strejk om de anser att det behövs. De enda två förarna som inte skrivit under är Kimi Räikkönen som inte heller är med i förarföreningen GPDA och som själv saknar en del av den ersättning som han skulle ha fått frän Lotus förra säsongen, samt Lewis Hamilton, Mercedes.

– Det som vi pratar om där stannar mellan oss, säger Force Indias Nico Hülkenberg som körde för Sauber förra året.

– Men det är någonting som någon av oss förare funderar på så lägger vi fram det där.

”En förare är lätt att ersätta”

Samtidigt så erkänner han att obetalda löner är en av de frågorna som förarna diskuterar.

– Det är verkligen skit, stallen är mycket medvetna om situationen. En förare är lätt att ersätta, kanske inte med riktigt samma kvalitet, men det är något som stallen ser till att dra nytta av, säger tysken.

– Jag är kritisk till det. Det är inte så att de väljer betalförare för att det ä roligt, men pengarna finns inte där. Sporten är för dyr.

”Inte bra för sporten”

Enligt Sport Bild hade Kimi Räikkönens manager Steve Robertson en högljudd diskussion med Lotus vice stallchef Federico Gastaldi och finländarens uteblivna lön i samband med tävlingen i Bahrain för två veckor sedan. Räikkönen lämnade Lotus efter förra säsongen och kör numera för Ferrari.

– Detta är absolut inte bra för sporten, säger Robertson till tidningen.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN