Mejla

Stefan Alfelt

Frågan är om något lag kan stoppa Malmös offensiv

Örebro visade hur man stoppar och sätter press på laget Malmö.

Men man behärskade inte ­individualisterna.

Malmös offensiva krafter vann igen och nu är frågan om något lag i allsvenskan kan stoppa dem.

Markus Rosenberg har vänt hem som en tänkt skyttekung, men han är så mycket mer än en målgörare. Arbetade över stora ytor mot Örebro och slog en fantastisk målgivande passning till Guillermo Molins som med sitt enorma självförtroende i fart iskallt stötte in bollen med utsidan av högerfoten.

Örebro spelade bra

Molins svarade sedan för ett snyggt förarbete till 2–0 när han vände bort sin motståndare, tittade upp och med precision rullade fram bollen så att Pontus Jansson fick enkelt läge att placera in bollen intill bortre stolpen.

Individuella glansnummer som blir avgörande när lagen är lika bra, eller som i går när det segrande laget egentligen till och med inte är lika bra som det förlorande.

Örebro spelade väldigt bra fotboll. Mittfältarna steg fram och pressade Malmö högt vilket länge störde MFF:s uppspel. Sam Mensah vann duellerna och slog säkra passningar. Nordin Gerzic fördelade boll och byggde upp anfallen. Ahmed Yasin var strålande men inte klinisk i alla avgörande lägen. Shpetim Hasani hade lägen men inte effektiviteten. Och Patrik Haginge måste ha legat sömnlös efter sitt missade drömläge.

Visade en del brister

Örebro kunde mycket väl ha vunnit matchen. Peo Ljungs lag visade fina spelintentioner men inte den absoluta skärpan i de avgörande lägena. Malmös målvakt Robin Olsen fick göra en del bra ingripanden men ställdes inte så mycket på prov som han borde ha gjorts med tanke på Örebros anfallsspel som gav lägena som borde kunna ha räckt till en ganska tidig ledning.

Regerande mästaren Malmö har startat allsvenskan ­bättre än något lag gjort sedan den raka serien återinfördes 1993 och just nu är det svårt att se vilket lag som ska kunna ­stoppa MFF från att försvara sitt guld.

Men sånt ändras som alla vet snabbt.

Malmö visade en del brister mot Örebro. Till stor del beroende på Örebros fina insats men även ­beroende på en del egen otillräcklighet.

Thern tappade boll

Ricardinho är en härlig offensiv ytterback men han ställde till det för sig själv och det egna försvaret flera gånger om i första halvlek. Emil Forsberg hade ingen av sina bättre dagar. Oskärpt och osnabb i ett par riktigt bra lägen.

Simon Thern tappade boll i farliga lägen men jag kan acceptera hans spel på gränsen eftersom han är den som bryter mönster i Malmös uppspel. När Thern drar iväg på sina framryckningar med bollen skapar han osäkerhet i motståndarförsvaret som tvingas ändra sin organisation. Att han då och då i den höga farten förlorar kontrollen över bollen uppvägs av nyttan. Man ska inte glömma att Thern även slog en rad väldigt smarta passningar som hittade rätt.

Trio i starka toppar

Men Malmös absoluta styrka är de tre topparna Guillermo Molins, Markus Rosenberg och Magnus Eriksson.

Tre helt olika spelartyper som alla ändå har samma kvaliteter. De är bra på att både göra mål och att spela fram lagkamrater så att de gör mål. Och när jag skriver bra menar jag bra i en kvalitetsnivå vi inte är speciellt vana med i allsvenskan.

Åge Hareide tänker rotera i laget för att inte slita ut nyckelspelare på vägen till höstens Champions Leaguekval. Han har truppen för det. Med Markus Halsti på bänken från start flyttades Erik Johansson upp till mittfältet och med Pontus Jansson tillbaka i laget fick vi se allsvenskans kanske bästa mittbacks­par igen med Pontus tillsammans med Filip Helander.

Pontus Jans­sons uppspel, attacklöpning och iskalla avslut till 2–0 var också det en lysande individuell prestation.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.