Längdskidor

Norska förbundet dundrar mot svenske dopningsexperten

Av: 

Jimmie Larsson

SPORTBLADET

”Om han ska kritisera någon måste han kritisera sig själv”

Norska skidförbundet får kritik av dopningsexperten Bengt Saltin i kvällens avsnitt av Uppdrag Granskning.

Nu kommer svaret – en rejäl sågning av Saltin och programmets innehåll.

– Om han ska kritisera någon måste han kritisera sig själv, säger norska förbundets kommunkationschef Espen Graff.

I kvällens Uppdrag Granskning sänds del två om bloddopningen inom skidsporten. I programmet pekas norske Anders Aukland ut som en åkare med onormalt höga blodvärden, och norrmannen menar att han känner sig uthängd.

Den svenske dopningsexperten Bengt Saltin är i programmet kritisk mot det norska skidförbundet. Saltin upprörs över att det förbundet redovisat blodvärden från mellan säsongerna snarare än i samband med stora tävlingar. I programmet hävdas att presentationen är missvisande om värdena från tester i samband med mästerskap skiljer sig från tester mellan säsongerna, skriver Radiosporten.

– Det är pinsamt, säger Saltin i programmet.

Svidande kritik

Nu ryter norska skidförbundet i från – och dundrar mot både Bengt Saltin och innehållet i kvällens Uppdrag Granskning i en intervju med NRK.

– Saltin har i en lång period från 2001 varit den ansvarige för insamling och analys av proverna det refereras till i det svenska programmet. Han har, så vitt vi vet, aldrig hittat några grunder till att det ska höjas dopningsmisstankar mot norska och svenska utövare. Om han ska kritisera någon för bristande uppföljning måste han kritisera sig själv, som aldrig försökte göra något när han hade ansvaret och möjligheten. Vår bedömning är att han inte gjorde det för att det inte fanns några grunder. Därför är vi frågande till rollen han nu tar, och misstänkliggörandet han och SVT nu på tveksamma grunder gör sig skyldiga till, säger norska förbundets kommunikationschef Espen Graff till NRK.

”Inte tagna för att avslöja dopning”

Kommunikationschefen menar att norska förbundet inte genomfört de tester under säsong som efterfrågas i programmet.

– Skidförbundet har vid flera tillfällen offentliggjort testresultaten från blodprov tagna i förbundets regi. De här proverna är inte tagna för att avslöja dopning utan av medicinska skäl för att följa effekterna av träning. Proverna är huvudsakligen tagna i förberedelserna och inte under tävlingsperioden. Proverna Saltin efterlyser från skidförbundet har vi inte tagit, och därför finns de inte.

– Det gör däremot proverna från Norges antidopningsbyrå och FIS, som har ansvaret för att ta dopningstester under tävlingssäsongen. Dessa har Saltin inte bara haft tillgång till, utan också haft ansvar för att analysera. Inget av detta gjorde alltså att Saltin reagerade, säger Graff.

ANNONS

Ses vi på lördag? Stryktipset ger dig det absolut bästa från fotbollsvärlden – varje helg.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor