Giganternas guldkamp

avJohan Flinck

Experterna eniga – Norge & USA slåss om OS-medaljerna

1 av 4
Guldtippas Marit Björgen och hennes norska kollegor går in till OS som favoriter till medaljerna – i hård kamp med ständiga stormakten USA.

SOTJI. Norge vs USA.

Där har ni OS stora medalj­fajt enligt förhandstipsen.

– Det ser väldigt bra ut sett till resultaten vi har gjort, säger norska toppidrottschefen Tore Øvrebø till Sportbladet.

Det är inte bara de svenska idrottsstjärnorna som haft problem med överlägsna norrmän i vinter – utan hela världen.

Nu spås Norge vinna medaljligan i vinter-OS för första gången på 20 år, ­sedan spelen hemma i Lillehammer.

Tre väl ansedda medie­bolag har tippat medaljörerna i samtliga grenar i OS: ­Associated Press (AP) – världens största nyhets­byrå, amerikanska magasinet Sports Illustrated som traditionsenligt tippar alla medaljörer i OS samt statistik­byrån Infostrada, vars spådomar bygger på resultaten i världscupen, mästerskapen och andra viktiga tävlingar sedan 2010.

Siktar på 26 medaljer

Och enligt de sammanräknade medaljligorna står då ”slutsegern” mellan ­Norge, som inte varit på topp-tre sedan 2002, och ständiga toppnationen USA. Samtliga i trion tror på 35–37 norska medaljer och det räcker till seger i medalj­ligan hos Sports Illustrated och Info­strada samt en ­andraplats bakom USA hos AP, som dock tror Norge tar flest guld (17).

– Detta är ett tecken på att norsk idrott klarar sig mycket bra i varje fall de senaste vintrarna och det ser väldigt bra ut sett till resultaten vi har gjort fram till jul, säger Tore Øvrebø, chef för Olympiatoppen i Norge.

Själva har man en målsättning på 26 medaljer.

– Den har vi utarbetat ­under lång tid med varje idrott för sig, säger Øvrebø.

Har ni inte lagt ribban för lågt?

– Det får tiden utvisa. Jag hoppas att det blir ännu fler. Vi vill uttrycka oss ödmjukt inför de andra nationerna samtidigt som sättet vi ­jobbar på med våra mål­sättningar är en del av framgången.

”De måste lyckas”

Trycket på ett fåtal idrottare – som Marit Björgen, Petter Northug, Emil Hegle Svendsen och Aksel Lund Svindal – är stort.

– Vi har en handfull aktiva som måste lyckas om den här målsättningen ska nås. Här öppnar ingen julklapparna före julafton, säger Øvrebø.

Sverige kan sätta stopp för en del av era tippade medaljer, till exempel i längdåkning och curling?

– Det är ni inte ensamma om (skratt). Det är många som är ute efter de här medaljerna, ­säger ­Øvrebø.

Medaljligan i Vancouver 2010

Guld, Silver, Brons, totala antal medaljer

1. USA         9 15 13 37

2. Tyskland 10 13 7 30

3. Kanada    14 7 5 26

8. Sverige     5 2 4 11 

ARTIKELN HANDLAR OM

Vinter-OS