Aktiva i kläm i galornas krig

SPORTBLADET

De som tävlar i Malmö riskerar avstängning i DN-galan

Foto: Irene Ekelund.

Nu stegras bråket mellan Sveriges två stora friidrottsgalor.

En paragraf i regelboken hotar att skrämma bort alla tävlande från Malmö Games.

– Jag skulle vilja se dem stänga av vår Irene Ekelund, säger gala-stiftelsens ordförande Bengt Bendéus.

Galabråket mellan Malmö Games och DN-galan fortsätter splittra Friidrottssverige. Förbundets styrelse har sagt blankt nej till att arrangera Malmö Games, med Usain Bolt, den 19 augusti, två dagar före DN-galan.

– Att ha en Diamond League- gala är så ofantligt viktigt för oss, säger friidrottsförbundets ord­förande Tomas Riste.

När det beslutet fattades överklagade Skånes friidrottsförbund ärendet till KKV, som inte tog upp ärendet utan hänvisade till Marknadsdomstolen.

Ska köra tävlingen ändå

Stiftelsen kring Malmö Games har hela tiden sagt att man ämnar genomföra tävlingen ändå. Men att göra det som en uppvisningstävling kan visa sig vara ett större problem än att löpta tider inte räknas som rekord. För så länge en så kallad uppvisningstävling inte är sanktionerad av IAAF kan det betyda ett regelbrott, och alla idrottare som deltar kan uteslutas från IAAF:s sanktionerade tävlingar, det vill säga exempelvis Diamond League och mästerskap.

– I regelboken står det att tävlande förlorar sin behörighet om han eller hon deltar i friidrotts­tävling som inte är sanktionerad av nationsförbund, säger regel­experten A. Lennart Julin.

Men regeln är inte helt tydlig.

– Det finns ingen automatik i det på något sätt. Det finns naturligtvis en gråzon om vad som är uppvisning kontra en riktig tävling, säger Julin.

”Rent nonsens”

Bengt Bendéus är ordförande för stiftelsen bakom Malmö Games. Han viftar bort regelfrågan:

– Rent nonsens.

Det är inget som oroar?

– Nej, inte en sekund. Jag skulle vilja se dem stänga av Irene Ekelund, vår nya sprintertjej.

– Jag ser det här som en slags hetspropaganda som inte är i linje med vårt sätt att arbeta. Förbundet riskerar böter och skadestånd om vi tar upp det här i Marknadsdomstolen, det har vi inte beslutat ännu, så de får nog ta sig en liten funderare på om inte vänskap är att föredra.

Här är Hindren Malmö Games måste ta sig förbi

Sanktion: Utan sanktion räknas inte resultat genomförda i tävlingen. Fri­idrotts­förbundet vägrar att ge sanktion den 19:e augusti, men det finns fortfarande chans om tävlingen kan hitta ett annat datum.

Regelboken: Utan sanktion riskerar alla som tävlar att bryta mot IAAF:s regler som kan innebära att alla tävlande förbjuds tävla på sanktionerade evenemang.

Stadion: Malmö Stadion är i dåligt skick. För att kunna ha internationella tävlingar där måste banorna läggas om. Inget beslut är fattat i Malmö kommun. Men Bengt Bendéus är säker på att det löser sig:

– Vi för en dialog med Malmö stad i väldigt positiva anda. Vi kommer att få blåa banor, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott