Flinck: Våga visa mod

SPORTBLADET

Här är herrarnas EM-trupp – nu måste Olsson & Lindgren ge tydliga signaler till spelarna

En rätt väntad EM-trupp.

Men inte den EM-trupp som Lindgren & Olsson hade tänkt sig.

Nu återstår det att se om förbundskaptenerna satsar på sina favoriter eller på de spelare som är hetast.

Foto: Sportbladets Johan Flinck.

Då förbundet för en gångs skull lyckades utlysa ett datum för när en landslagstrupp skulle släppas fick vi äntligen möjlighet att spekulera lite.

Och det spekulerades en hel del.

När så Ola Lindgren och Staffan Olsson vid lunchtid i dag på ett hotell i Stockholm presenterade truppen till EM i Danmark i januari visade sig de flesta spekulationerna träffa tämligen rätt:

Mattias Andersson, Sveriges och hela Bundesligas bästa målvakt de senaste två säsongerna, gör väntad comeback i landslaget och bildar målvaktspar med Johan Sjöstrand.

Enda överraskningen: Magnus Persson tar platsen bakom Johan Jakobsson på högernio då Albin Tingsvall tackar nej på grund av studier och Andreas Cederholm ska opereras.

Patrik Fahlgren och Lukas Karlsson ska styra spelet från mittnio.

Därför tas han tillbaka

Det var väl de tre positionerna det snackades mest om inför uttagningen.

Men faktum är att det här inte var det laget förbundskaptenerna trodde de skulle ta med i bussen över Öresundsbron den 12 januari:

I mål har man sedan OS satsat hårt på Kiels duo Sjöstrand och Andreas Palicka. Men de har inte övertygat och det var förstås lika naturligt som nödvändigt att ta tillbaka Andersson bredvid Sjöstrand, som varit förstavalet de senaste åren. Frågan är om Sjöstrand blir det också i EM? Vi vet alla att Andersson är som bäst när han känner sig som given etta.

På mittnio har förbundskaptenerna gett stort förtroende till Jim Gottfridsson sedan OS. Men jättetalangen har fått för lite speltid i höst sedan övergången till Flensburg och inte fått till det i landslaget samtidigt som Lukas Karlsson storspelat i Kolding. Trots att Karlsson ratats till nästan varje samling efter att han petades mitt under hemma-VM 2011 hade det varit tjänstefel att ta ut Gottfridsson före honom i nuläget.

På högernio har förbundskaptenerna tvingats tänka om sedan Kim Anderssons axel satte stopp. Nu blir det, i mästerskapssammanhang, den ganska oprövade duon Johan Jakobsson och Persson på denna position.

På flera av de andra positionerna har Lindgren & Olsson haft sina klara favoriter och det ska bli mycket intressant att se om man vågar sidsteppa dem nu.

Vad går först, kaptener?

Nu snackar vi förstås inte fotboll och startelvor här, men förbundskaptenerna bör förstås under uppladdningen ge tydliga signaler till spelarna vilka som ska vara förstavalen på de olika positionerna.

Vad går först då? Form eller kontinuitet?

Jag tänker först och främst på sexmeterpositionerna och Berlins nya succétrio:

Fredrik Petersen känns betydligt hetare till vänster än Jonas Källman.

Mattias Zachrisson, som för första gången är med i ett mästerskap från start, har visat klart bättre form i Bundesliga i höst än Niclas Ekberg.

Jesper Nielsen, mästerskapsdebutant som kanske överraskat mest av alla under sin första Bundesligasäsong, ser ut att ha gått om Andreas Nilsson.

Sedan har vi ju som sagt målvaktsposten också där Sjöstrand är favoriten men Andersson är klart hetare.

Det är egentligen bara hos försvarsspecialisterna Magnus Jernemyr och Tobias Karlsson samt på vänsterniopositionen med Kim Ekdahl Du Rietz, som dock inte spelat en minut i landslaget på över ett år, och Jonas Larholm som rollerna är de gamla vanliga.

Håller formen i sig hos flera av de här spelarna närmare EM-premiären den 13 januari mot Montenegro, och förbundskaptenerna vågar gå på form före kontinuitet, kan vi då få se följande förstasjua: Mattias Andersson – Fredrik Petersen, Jesper Nielsen, Mattias Zachrisson – Kim Ekdahl Du Rietz, Lukas Karlsson, Johan Jakobsson.

Kvar från förstauppställningen som ledde Sverige till OS-silver för 1,5 år sedan är i så fall bara Kim EDR. Men då ska ju hans kropp också hålla ihop.

Förbundskaptenerna har visat mod förr – gör de det igen?

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll