Linderstam: Putter som stod i lågor

AUGUSTA. En bergochdal-bana med lika höga toppar som låga dalar.

Att följa Jonas Blixt på en golfbana är onekligen en mycket underhållande resa.

Sportbladets Johan Linderstam.
Sportbladets Johan Linderstam.

Det var en amerikan som satte ord på mångas känslor efter Jonas Blixts utslag på det sextonde hålet, ett publikfriande par tre som till stor del går över vatten.

Svensken hade limmat ett högt järn till någon meter från flaggan efter att ha gjort flera misstag och en bogey på hålet före och den äldre jänkaren sade då till sina två vänner med den djupaste av alla djupa sydstatsdialekter:

– That was close. I like him! Hell yeah, I am cheering for that guy!

Det var det många andra som också gjorde.

I början av rundan var publikföljet efter bollen med Jonas Blixt, Ben Crenshaw och Y.E. Yang lite lagom stort och de flesta var nog där för att följa den dubble Mastersvinnaren Crenshaw som sedan länge passerat sitt bäst före-datum. Några timmar senare hade folkhavet ökat rejält i både storlek och styrka, mycket beroende på en svensk debutant som gillar att trycka plattan i botten.

Kors och tvärs

Jonas Blixt låg ju länge i ledningen av sin första tävlingsrunda någonsin på Augusta, vilket är en sensation bara det. Men det var lika mycket sättet han tog täten på.

Under de första nio hålen spred han bollarna både kors och tvärs över banan och besökte både bunkrar och skog men räddade upp scoren med en putter som då stod i lågor. Han räddade par på hål ett och två, räddade en bogey på sjuan efter ett dåligt bunkerslag och gjorde birdies på trean, femman, sexan, åttan och nian och totalt behövde han elva puttar på de första nio hålen.

Elva!

Under sista nio spelade han däremot stor golf från både tee och fairway men hade i stället då ett greenspel som plötsligt svalnat.

Blixt missade bra birdiechanser på hål tio, tolv, sexton och sjutton och var dessutom nära en eagle på hål tretton efter ett fullkomligt fantastiskt inspel med trätrean över vattnet och avslutade dessutom rundan med att dra ett utslag ut i skogen, knacka ut, dra inspelet till några meter från pinnen och putta parputten i hålkant och ut.

Fantastiskt rolig runda

Det var en debutrunda som slutade på 70 slag och med känning på täten, men det var också en runda som kunde slutat mycket bättre. Eller mycket sämre.

Men det var framför allt en debutrunda som var fantastiskt rolig att följa, för både publik och medspelare.

Eller som Ben Crenshaw, en 62-åring som vann sin första PGA-tourtitel redan 1973 och som under åren sett sin beskärda del golf, sade om Jonas Blixts första tävlingsrond på Augusta efteråt:

– That was a beautiful round av golf.

Det var det, minst sagt. Men framför allt var det en underhållande resa att få vara med om och en annan kan bara varmt tacka för underhållningen och hoppas på en ny tur under fredagen.

Gärna utan dalar och med än högre toppar då, förstås.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN