Linderstam: Ditt livs chans, Stenson

Möjligheten till en major blir inte bättre, Stenson – det är vetenskapligt bevisat

Majortävlingarnas minsta startfält, med flera avdankade gamla vinnare och utan en ryggskadad Tiger Woods.

Med historien som facit vore det givetvis onödigt att överskatta de svenska chanserna, men med vetenskapen som underlag måste vi ändå konstatera:

Möjligheterna blir inte mycket bättre än så här.

Johan Linderstam.
Johan Linderstam.

Att gå in på Augusta National är lite som att öppna garderobsdörren in till Narnia. Bakom sig lämnar man ett torrt sydstatssamhälle med pickups i varje gathörn för att i stället kliva in i en värld som inte liknar någon a­nnan. Här finns förvisso småpåvar i varje hörn som tolkar Augustas überkonservativa regelbok på övernitiskt allvar, men det är något man lätt har överseende med när man ser det mjukt böljande landskapet öppna upp sig.

Augusta känns lika mycket som en botanisk trädgård som en golfbana och för någon som besöker tävlingen för första gången, som undertecknad, känns det ungefär som att bli omfamnad av moder natur själv. För någon som kommer hit för nionde gången, som Henrik Stenson, finns det däremot viktigare saker att tänka på.

Som en bana att besegra, ett läge att förvalta och en titel att vinna.

Simulerade 10 000 gånger

Vi har ju blött och stött tjatet om den där djupt saknade svenska m­ajortiteln i en mindre evighet nu. Undrat varför den inte kommit, f­underat på när den ska komma och ofta bett Henrik Stenson om svar, men vad vill vi egentligen att han ska säga?

Stenson vet att det inte finns mycket inom golfen som är svårare än att vinna en major, men han vet nog också att chanserna sällan blir mycket bättre än så här och det är ett faktum som till och med går att torgföra ur ett ­vetenskapligt perspektiv.

För ett par år sedan presenterade ju ekonomiprofessorerna Richard Rendleman och Robert Connolly, den förre vid handelshögskolan i Dartmouth och den senare vid North Carolinas universitet, en studie som undersökte vilken av golfvärldens alla turneringar som är svårast att vinna. Studien baserades på skicklighetsnivån på de deltagande spelarna och storleken på de aktuella startfälten, och lite kortfattat matade duon in tävlingsresultaten från alla spelare under alla dagar i alla proffsturneringar under sju års tid och simulerade sedan utgången av varje enskild tävling 10 000 gånger för att nå fram till det svar som för många var oväntat.

Har redan vunnit den svåraste

Det visade ju att Masters var den lättaste av alla de fyra majortävlingarna att gå segrande ur och Rendleman förklarade:

– Om du frågar en golfare som precis fixat tourkortet vilken tävling som är svårast att vinna kommer han svara Masters eller US Open eftersom det är så svårt att ta sig dit. Men väl inne i tävlingen är Masters lättare att vinna än till exempel The Players.

Och den svåraste golftävlingen alla kategorier? Just The Players Championship, vilket onekligen skapar ett visst ­underlag för att kalla tävlingen för ”den femte majorn”.

– Den har bland de största startfälten av alla elittävlingar och till skillnad från US Open och British Open finns det inga öppna platser och inte 20 till 35 inkvalade spelare som ingen tidigare hört talas om. För att vinna en tävling handlar det inte bara om hur du spelar. Det handlar om hur motståndarna spelar, fortsatte Rendleman.

Av en händelse vann ju en viss Henrik Stenson just The Players 2009 i överlägsen stil, fyra slag före tvåan Ian Poulter och långt framför en formstark Tiger Woods.

Så ett Masters utan golfens världsetta?

Tss, borde förstås bli en baggis. Eller vad säger du, Stenson?

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN