Nadal har levt på smärtstillande i 14 år

Foto: TT
SPORTBLADET

Rafael Nadal blev världsetta för första gången 2008 och kommer att bli ihågkommen som en av de bästa någonsin den dagen han lägger av.

Men vid sidan om rampljuset har spanjoren lidit i ett decennium.

– Han har levt med smärta och på smärtstillande sedan 2005, säger hans farbror Toni Nadal till CNN.

En 19-årig Rafael Nadal slog igenom med dunder och brak 2005 när han vann franska öppna för första gången – tre år senare blev han världsetta för första gången.

Sedan dess har han kammat hem ytterligare 15 grand slam-titlar och blivit en av tennisvärldens största stjärnor.

Var nära att lägga av

Men det har inte varit en smärtfri resa.

För CNN berättar farbror Toni Nadal, som stått vid Rafaels sida sedan unga år, att flera tunga skador tagit hårt på stjärnan och att Rafael Nadal som 19-åring var nära att tvingas lägga av.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

– Specialisten som vi tog hjälp av berättade att Rafaels karriär var så gott som över. 2005 levde Rafael med konstant smärta i fötterna och då och då var vi tvungen att avbryta de flesta träningarna i förtid, säger Toni Nadal, till sajten.

Ska spela på hemmaplan

I 14 år har spanjoren därför tvingats äta smärtstillande för att kunna spela och upprätthålla sin nivå. Men förutom fötterna har även knäna, handlederna och ryggen gett honom vardagliga problem.

– Flera gånger, i princip alltid, måste han ta smärtstillande eftersom smärtan bara blir värre och värre ju längre matchen pågår.

Rafael Nadal har under 2018 bara ställt upp i Australian Open för att sedan tvingats tacka nej till tävlingar i Acapulco, Indian Wells och Miami på grund av skada.

6–8 april ska han dock vara redo för Spaniens Davis Cup kvartsfinal mot Tyskland på hemmaplan i Valencia.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis

Davis Cup