Sjarapova vann tungviktsmötet

avTT

Foto: Andy Brownbill/AP/TT
Maria Sjarapova slog ut regerande mästaren Caroline Wozniacki.

Maria Sjarapova vann tungviktsmötet i Australian Opens tredje omgång.

Ryskan besegrade världstrean och titelförsvararen Caroline Wozniacki med 2–1 i set och får nu möta hemmahoppet Ashleigh Barty.

– Jag älskar den här möjligheten, säger Sjarapova.

De båda tidigare grand slam-segrarna Maria Sjarapova och Caroline Wozniacki möttes redan i tredje omgången i Australian Open efter att ha slagit ut varsin svenska, Rebecca Peterson respektive Johanna Larsson.

Där var till slut Sjarapova starkast.

Efter tre jämna set vann hon med 2–1 (6–4, 4–6, 6–3).

– Jag visste att det skulle bli en tuff match, hon är försvarande mästarinna och det är ingen hemlighet att hon älskar den här arenan, säger Sjarapova till arrangören i segerintervjun.

Efter ett första game som blev hela 16 bollar långt tog Wozniacki kommandot och gick upp till 4–1. Då vaknade Sjarapova och tog fem raka game och därmed första set. Även andra set inleddes i dansk favör, bland annat bröt Wozniacki Sjarapovas serve tack vare tre ryska dubbelfel i samma game.

Öppet i sista

Det tredje och avgörande setet blev precis som de första två en jämn kamp – som inleddes med fördel Wozniacki. Men ryskan var seg – och små misstag från båda spelarna gjorde att det var helt öppet vid ställningen 3–3 i game i sista set.

Då lyfte Sjarapova sitt spel ytterligare en nivå och bröt danskans serve till 4–3 varpå hon sträckte armarna i luften och vrålade ut sin glädje. Kanske kände hon där att hon kopplade ett litet grepp, och kommande två game tog hon också hem på imponerande sätt.

Maria Sjarapova vann Australian Open 2008 och har ytterligare fyra grand slam-titlar varav den senaste från 2014. Men skador och den 15 månader långa dopningsavstängningen har gjort att hon halkat till 30:e plats på världsrankingen. Därför ställdes hon mot världstrean och titelförsvararen Wozniacki redan nu.

– Jag har inte spelat många matcher under det sista året, framför allt inte mot toppspelare, och det är sådana här matcher man tränar för. Det var verkligen skönt att vinna den där sista bollen, säger Sjarapova som tränas av svensken Thomas Högstedt.

Möter hemmahoppet

Sjarapova möter nu hemmahoppet Ashleigh Barty, som slog ut grekiskan Maria Sakkari med 7–5, 6–1.

15-rankade Barty har aldrig tidigare nått fjärde omgången och visar bra form. Inför Australian Open var hon i final i Sydneys WTA-turnering.

Eventuellt kan trycket från hemmapubliken vara betungande för 22-åringen. Hon påminns dagligen av medier och fans att ingen australiensiska har vunnit tävlingen sedan Christine O'Neill 1978.

– Jag vet att det kommer att vara en tuff publik, men jag går ut här för att prestera och spela tennis. Det är därför nätet åker upp, så att vi kan tävla. Jag älskar den här möjligheten, säger Sjarapova.

▪▪▪

Johanna Larsson och belgiskan Kirsten Flipkens fortsätter att visa upp fint dubbelspel i Melbourne och är vidare till Australian Opens tredje omgång.

I den andra omgången besegrade duon Harriet Dart, Storbritannien, och Anett Kontaveit, Estland, i två raka set (6–2, 6–4).

ARTIKELN HANDLAR OM