LHC-supportern stängs av från arenan i två år

avKristoffer Bergström

En man som hånade den döde HV-supportern Hampus identifierades på film och hämtades ner från läktaren.

Nu stängs han av i två år.

– Det är en helt avskyvärd handling, säger LHC:s säkerhetschef Pierre Peterson.

Två gånger har Linköping mot HV71 i Saab Arena den här säsongen. Båda gångerna har personer ur hemmapubliken med hånfulla gester anspelat på en motorcykelolycka där en ung HV-supporter avled.

Efter matchen i september stängdes två personer av från arenan i två år, med viss möjlighet till förkortat straff. Inför lördagens drabbning var LHC-personalen vaksamma på att det kunde hända igen och hade på förhand diskuterat hur de skulle agera då.

Förberedelserna kom till användning i den första periodpausen.

”Jag förstår inte varför...”

– Vi fick reda på att en ur publiken gjorde ett tecken i syfte att håna den avlidne HV-supportern. Vi gick tillbaka i filmmaterialet och såg tydligt vad han gjorde. Då identifierade vi honom och avvisade honom, säger Pierre Peterson, säkerhetschef för LHC.

Rådde det några tvivel om det var ett hån?

– Nej. Vi har jättefint bildmaterial, så det är inga konstigheter. Fansen känner till att det filmas, så jag förstår inte varför man gör sådana saker.

Foto: PRIVAT
HV71-supportern Hampus dog i en motorcykelolycka i somras.

HV71:s supporterförening North Bank Supporters berömmer LHC:s resoluta ingripande. Deras vice ordförande Michael Agestav säger till Sportbladet att han önskar ett kännbart straff för det grova övertrampet.

Finns möjlighet till kortare straff

Enligt säkerhetschef Pierre Peterson är det allra troligaste att personen också kommer att stängas av i två år. Klubben har också möjlighet att kräva ersättning för förlorade intäkter, men den tänker de inte utnyttja.

– Det finns en möjlighet efter ett år att de kan komma tillbaka tidigare om de samarbetar. Vår målsättning är inte att ha våra supportrar avstängda, vi vill ha så många som möjligt av dem på läktaren. I vissa fall när någon har trampat utanför kan det hända att det vänder, att vi bygger upp ett förtroende som han inte vill förstöra, säger Peterson.

ARTIKELN HANDLAR OM

HV71