Fest i Portugal – hyllas av hundratusentals

1 av 4
SPORTBLADET

Cristiano Ronaldo och Fernando Santos lyfter gemensamt bucklan upp mot skyn.

Det portugisiska landslaget har landet i Lissabon och togs i dag emot av tusentals euforiska fans.

Det råder kortsagt folkfest i Portugal efter landets historiska EM-guld.

Det lär ta veckor innan firandet avtar i Portugal efter gårdagens historiska kväll i Paris.

Befolkningen kan äntligen lämna den snöpliga finalförlusten i hemma-EM mot Grekland för tolv år sedan bakom sig – och glädja sig åt landets första mästerskapstitel någonsin.

Dagen efter 1–0-segern mot värdnationen har det varit ett fullspäckat schema för Ronaldo, Nani, Pepe och resten i guldlaget som i förmiddags tog avsked av de portugisiska supportrarna i Frankrike innan planet flög spelarna hem till Lissabon.

Hyllning till Eusebio

Från flyget togs bilder på hela spelartruppen med EM-bucklan längst fram. Laget passade också på att skicka en hyllning till Eusebio som tragiskt gick ur tiden för drygt två år sedan. Fotbollslegendaren som är en av Portugals största spelare genom tiderna fick med sitt porträtt pryda bucklan framför laget.

Väl framme i huvudstaden började festen på allvar.

Planet landade strax innan 13-tiden – och först ut klev Cristiano Ronaldo och förbundskaptenen Fernando Santos som tillsamman lyfte upp pokalen i skyn inför flera hundra välkomnande fans som hade samlats på flygplatsen Humberto Delgado.

"Viva Portugal"

Därifrån åkte EM-hjältarna via en dubbeldäckare prydd med budskapet "Mästare" vidare till presidentens residens i Lissabon och möttes av ett folkhav med euforiska portugiser.

– Tack, champions! sa presidenten Marcelo Rebelo de Sousa i inledningen av ett framförande utanför palatset Belém.

Han fortsatte:

– Skillnaden mellan i dag och igår är att vi i dag har fler anledningar, tack vare er, att tro på Portugal. Viva Portugal!

Turen gick därefter vidare genom hela stan där spelarna kunde stoltsera med trofén och fira vidare hundratusentals glada fans.

ARTIKELN HANDLAR OM