Svensk på väg mot historiska titeln

avAnna Andersson

Jonnie Lindberg nära bli amerikansk mästare - igen

Foto: Foto: TT
Lindberg kan ta en ny titel.

På söndag kan han bli historisk – igen.

Då kan Jonnie Lindberg bli den första europé att försvara sin titel.

– Jag satsar naturligtvis på att vinna igen, säger han.

Dragracingföraren tog USA med storm förra året då han blev första europé att vinna i det amerikanska mästerskapet NHRA i klassen Top Alcohol Funny Car.

I år har han flyttat över till USA och han har nått ännu bättre resultat. 2015 vann han tre tävlingar och i år har han vunnit fem och kört två finaler när nu tre deltävlingar återstår. Han leder mästerskapet och kan avgöra redan i helgen.

– Jag har kört exakt lika många tävlingar som förra året, men jag har blivit en bättre chaufför. Lärt mig mer hur det fungerar här, fått större erfarenheter, dessutom fungerar bilen och teamet bättre, säger Lindberg till Sportbladet.

– I år har vi haft en hårdare satsning redan från början.

Seger och titeln är klar

För att han själv ska öka sin poängskörd behöver han ta sig till final i helgens deltävling i Las Vegas, men han kan också vinna titeln om den tuffaste konkurrenten Doug Gordon inte ökar sin poängskörd. Gordon måste vinna både i helgen och i finalen i Los Angeles för att ha en chans att vinna titeln.

– Går vi till final båda två och jag vinner är titeln min redan på söndag, säger Lindberg.

– Åker han ut tidigt och jag vinner är titeln också min. Det är ett riktigt bra utgångsläge och det känns bra, trots att hela eliten är på plats är jag positiv inför helgen.

Folksport

I USA är dragracingen en stor folksport och det amerikanska mästerskapet sänds direkt i tv. Den bil som Lindberg nu kör har 3500 hästkrafter och ett lopp är över på fyra sekunder - det gör att ett litet misstag kan förstöra allt. Bilarna inleder tävlingshelgen med ett kval under lördagen för att sedan fortsatta i elemineringsrundor. Där ställs två förare mot varandra och den snabbaste föraren går vidare till nästa omgång. Så fortsätter man till dess att en segrare har korats.

– Det är en sport med väldigt små marginaler, säger han.

– Det gäller att få allt rätt i exakt rätt tid, annars är det över.

Hittills har han gjort det mesta rätt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

USA