Missar VM på hemmaplan – dopad

SPORTBLADET

Svensken stängs av i fyra år

På torsdag inleds thaiboxnings-VM i Jönköping utan svenske mästaren Patrik Loverfelt.

I dag kom beskedet varför – Loverfelt har åkt dit i ett dopingtest och stängs av i fyra år.

– Vi kommenterar inte enskilda fall, säger Svenska Budo & Kampsportsförbundets ordförande August Wallén.

I påskas fick Erik Berglund oväntat beskedet att han ska få representera Sverige hemma i Jönköping när thaiboxning-VM avgörs den 19-29 maj.

I dag fick han veta varför.

Berglunds överman i SM-finalen i slutet av februari, Patrik Loverfelt, 31, har fastnat i ett dopingtest från svenska mästerskapen i Varberg där hans urinprov innehöll terbutalin och kokain.

Nu blir det i stället Erik Berglund som får den svenska platsen i 86-kilosklassen.

"Arbetar hårt mot doping"

28-åringen uttalade sig tidigare i våras i JP om hans glädje över att få en plats i VM som avgörs i Kinnarps arena. Då var han dock ovetandes om varför Loverfelt inte skulle delta.

– Nej, jag känner honom inte. När vi var på landslagsmöte i Halmstad förra veckan fick jag dräkt och en bekräftelse på att det var klart, det var allt. Det kanske kommer fram senare vad som hänt, sa Berglund till tidningen.

Svenska Budo & Kampsportsförbundets kommenterar av principella skäl inte enskilda dopingfall och vill heller inte uttala sig om Patrik Loverfelt.

– Då måste jag gå in på personliga saker och jag är inte insatt i varje individs fall, säger förbundets ordförande August Wallén.

– Det jag kan säga är att vi arbetar hårt mot doping och är väldigt aktiva att få bort det helt och hållet. Vi vill ha en ren idrott och lägger just nu ett par hundratusen på en antidopingfilm som vi ska sprida bland alla våra medlemmar.

Stängs av i fyra år

Dopingnämnden har nu fattat ett beslut om vad som blir straffet för Patrik Loverfelt som tillhör Vallentuna Boxingcamp.

Thaiboxaren stängs av från allt tävlande som godkänns av Riksidrottsförbundet i fyra år, fram till mars 2020.

August Wallén anser inte att doping är ett utbrett problem inom kampsporten.

– Nej, det tycker jag faktiskt inte. Jag tycker inte att vi har så många dopingfall, men det räcker med att ett enda ska uppstå för att det ska vara för mycket. Jag ser det inte som ett stort problem, men precis som i alla idrotter så finns det de som dopar sig, säger ordföranden.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kampsport