Latvalas sköna revansch

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Finländaren dominerade Mexikos VM-rally

Foto: TT

Efter noll poäng på två rallyn fick han sin revansch.

Jari-Matti Latvala var överlägsen i Mexiko.

– Det var ett fantastiskt resultat, säger han.

Finländaren har upplevt en mycket tung start på säsongen, han tog varken poäng i Monte Carlo eller i Sverige. Men när WRC nu nådde Mexiko så visade han att han kan utmana - och besegra sin teamkollega och de senaste årens världsmästare Sebastien Ogier.

Latvala bemästrade rallyt som är ett av de allra tuffaste under säsongen, med bland annat specialsträckan  ”El Chocolate” där den högsta punkten är 2746 meter över havet. Eftersom lufttryck och syrehalten minskar ju högre upp bilarna kommer så är det en enorm utmaning för både människa och maskin. De körde också årets längsta specialsträcka, 80 km långa “Guanajuato”.

– Jag är mycket glad och nöjd, säger Latvala.

– Det här är ett fantastiskt resultat, inte bara för mig utan för hela teamet. Efter besvikelsen från de första två rallyna var det viktigt att äntligen plocka poäng. Naturligtvis hade jag bra förutsättningar med min startposition men säsongens längsta rally måste ändå klaras av.

VW historiskt

Detta var 12:e VM-deltävlingen i rad som Volkswagen vann och stallet är obesegrade sedan Rally Portugal 2015. Teamets VM-ledare Sebastien Ogier slutade tvåa bakom Latvala och han behåller VM-ledningen.

– Andra plats för Julien och mig var det bästa möjliga resultatet den här helgen, säger Ogier.

–  Tack vare bonuspoängen i Power Stage fick vi ihop 21 poäng till sammandraget i mästerskapet och det är det viktigaste. Naturligtvis hade jag velat ge de många fansen en mer spännande duell med Jari-Matti. Men det fanns ingen chans till det, förhållandena de två första dagarna var alldeles för olika för det. Det förminskar inte hans prestation på något sätt. Jari-Matti förtjänade verkligen att vinna.

Nästa deltävling avgörs i Argentina, 22-24 april.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM