Vasaloppet 2016

Svenskans kritik efter andraplatsen

Av: 

Malin Wahlberg

Marie Carlsson

SPORTBLADET

Fick inte eget spår på upploppet: ”Helt fel”

MORA/STOCKHOLM. Damerna skulle få egna spår på upploppet – men så blev det inte.

Det förstörde Britta Johansson Norgrens segerchanser i Vasaloppet.

– När man väl tar ett beslut och verkligen inte följer det, det tycker jag är dåligt, säger hon efter andraplatsen.

Hon har varit sexa, tvåa och tvåa de senaste åren. Men efter att ha dominerat långloppscupen under säsongen var Britta Johansson Norgren storfavorit att ta hem det klassiska loppet för första gången.

– Jag hoppas att det är mitt år i år. Men ju närmare man kommer, desto mer nervös blir man och man vet aldrig hur bra de andra är just den dagen, sa 32-åringen i går.

Direkt från start visade stakspecialisten att hon gillar när det går fort och hon drog i från de andra åkarna i damklassen i ett huj.

Redan vid den första kontrollen i Smågan var hon nästan en minut före Seraina Boner och Katerina Smutna som på förhand var de största hoten, och i stället höll Britta Johansson Norgren några tunga namn i herrklassen sällskap.

”Tråkigt att det avgjordes så här”

Johansson Norgren fortsatte att imponera under loppet, men det gjorde också Katerina Smutna och Lina Korsgren som närmade sig Britta med stormsteg. Smutna och Korsgren fångade in Johansson Norgren med några kilomter kvar och det blev ingen seger för Johansson Norgren.

Johansson Norgren fick problem i spurten och Smutna fick en lucka och kunde vinna tre sekunder före svenskan. Efter andraplatsen var Johansson Norgren besviken över att damerna inte fick egna spår på upploppet som det var sagt.

– Det var sagt på lagledarmötet att tjejerna skull få egna spår till vänster på upploppet, att killarna måste hålla till höger. Då tänkte jag att det var dumt att ligga i nysnö hela vägen, att det var bättre att ligga bakom Smutna. Tyvärr funkade inte det där alls. Det var inga killar som åkte till höger utan de åkte före, så jag krokade ihop med någon kille och det kom någon emellan oss, säger hon till Sportbladet och fortsätter:

– Säger de en sak vill man ju att de ska hålla vad de lovar. Det påverkar ju vårt lopp, men så är det ibland blir det grejer som inte är till ens fördel. Just nu är jag bara jätteledsen för att det blev som det blev. Hade jag förlorat på upploppet för att hon var starkare hade det känts bättre, nu är det tråkigt att det avgjordes så här.

”Väldigt stökigt”

Korsgren, som slutade trea, är också kritisk.

– Det var väldigt stökigt. Det är klart att killarna också vill ha en bra placeringar, men jag tycker att de kan lämna lite plats åt oss, säger hon och fortsätter:

– Det är kanske därför vi damer borde starta före så att vi kan få göra upp om segern.

Vasaloppets sportchef Tommy Höglund:

– Vi hade en plan som var att försöka uppmärksamma herrarna att de skulle hålla sig till höger med hjälp av skyltar och visselpipor, men nu visade det sig att det inte funkade.

De lyssnade inte?

– Jag har inte pratat med dem, killarna så jag vet inte. Vi måste utvärdera det här och se vad nästa steg är.

Men man visslade och försökte?

– Ja ja, vi stod från sista 500 metrarna med visselpipor, en stor skylt med "Damspurt – herrar höger", men ja, säger Höglund och slår ut med armarna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Vasaloppet 2016

ÄMNEN I ARTIKELN

Vasaloppet 2016

Vasaloppet

Längdskidor