Usain Bolt tog historisk tredje titel

SPORTBLADET

Rio de Janeiro. Redan bäst genom alla tider.

Nu är Usain Bolt också historisk med tre raka OS-titlar på 100 meter.

I finalen knäckte han Justin Gatlin ännu en gång och vann på 9,81.

– Jag är stolt och glad, säger han.

2008 dunkade han handen i bröstet när han passerade mållinjen på världsrekordet 9,69 och i London 2012 var han helt överlägsen när han sänkte det olympiska rekordet till 9,63.

På plats i Rio var Usain Bolt ute efter att skriva historia som den första att försvara en 100-meterstitel två gånger.

”Skönt att ha den gjord”

Och som vanligt lyckades jamaicanen med vad han föresatt sig. Justin Gatlin var snabbast ur blocken med efter 70-talet meter var Bolt ikapp och förbi. Gatlin var tvåa i mål på 9,89 och Andre de Grasse trea med 9,91.

– Jag kom in i loppet självsäker och tänkte bara på att leverera. Så länge jag gör det och inte får panik vet jag att jag kan vinna. Justin Gatlin fick en bra start som vanligt men jag var kall ochefter femtio meter visste jag att jag skulle fånga in dom.

– När jag vann var det en lättnad. Jag känner att det här är min svagaste gren så det är skönt att ha den gjord, säger han.

Världsrekordhållaren kom till Rio med en krånglig säsong i bagaget där årsbästat på väg till Rio var för honom blygsamma 9,88. På de jamaicanska mästerskapen drabbades han dessutom av en mindre muskelskada i högerbenet som gjorde att han tappade värdefull träningstid. Men precis som under VM i Peking i fjol kom han tillbaka när det krävdes som mest.

Maktdemonstration i semin

I semifinalerna stod han för en riktig maktdemonstration när han joggade in i mål på årsbästa 9,86 samtidigt som han med handen demonstrativt markerade att han bromsade och tog det lugnt. Även om också Justin Gatlin, som blev kraftigt utbuad av publiken, vann sin semi enkelt var det stor skillnad mot deras förra finalmöte, i Peking, där amerikanen gick in som favorit i finalen. Då pallade han inte för trycket, men några sådana problem med nerverna hade alltså inte Usain Bolt.

Efter målgång flög han igenom kurvan och tog emot publikens jubel.

– Folket är fantastiskt, jag fick energi varje gång jag gick in på arenan. Jag fick gåshud.

OS-guldet är Usain Bolts sjunde och totalt är han nu uppe i arton segrar på globala mästerskap.

Se alla klipp från OS på viasatsport.se och hela OS live på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM